Fransa, Kazakistan’da bir dönem enerji bakanlığı görevinde bulunan işadamı Muhtar Ablyazov'u ülkesine iade kararı aldı.

Ablyazov’un sahibi olduğu Bank Turan Alem (BTA) Bankası’ndan zimmetine yaklaşık 6 milyar dolar para geçirmek, kara para aklamak ve organize suç örgütüne üyelik suçlamasından yargılanması için Rusya’ya iadesine karar verildi.

Ablyazov’un Rusya’ya iade edilmesi ile ilgili genelgeyi Fransa Başbakanı Manuel Valls’ın imzaladığı bildirildi.

Fransız mahkemesi Ablyazov’un iadesi konusunda geçen sene olumlu karar almış; son kararı Fransız hükümetine bırakmıştı. Kazakistan’da hakkında arama kararı olan muhalif işadamı, Temmuz 2013'te Fransa’nın güneyinde yakalanmıştı.

Fransa bölge emniyet güçleri tarafından yakalanan Muhtar Ablyazov’un Fransa’da adli makamlara teslim edildiği ve Paris’te mahkemeye çıkacağı belirtilmişti. 2011 yılında İngiltere'ye iltica eden Ablyazov, 2012 yılında izini kaybettirmişti.

Muhtar Ablyazov'un ailesi, karara itiraz edeceklerini açıkladı. Fransa ile Kazakistan arasında sanıkların iadesiyle ilgili bir anlaşma bulunmuyor ama Rusya ile bulunuyor. Ablyazov'un ailesi, Rusya'ya iade edilmesi durumunda, işadamının oradan Kazakistan'a teslim edileceğini öne sürüyor.

Öte yadan Mayıs 2013’te Muhtar Ablyazov’un eşi Alma Şalabayeva ve 6 yaşındaki kızı sahte pasaport bulundurduğu gerekçesiyle, İtalya’nın başkenti Roma’da yakalanarak İtalyan makamlarınca sınır dışı edilmesi bu ülkede krize sebep olmuştu. Daha sonra Alma Şalabayeva, pasaportunun yasal ve geçerli olduğunun anlaşılması üzerine serbest bırakılarak kriz aşılmıştı.