Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, erken devlet başkanlığı seçimlerin yapılması yönünde kararı onayladı. Kazakistan Parlamentosu, seçimlerin erkene alınması yönünde karar kabul etmişti. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, başkent Astana’da yaptığı açıklamada parlamento tarafından alınan erken seçim kararını onayladığını ve seçimlerin 26 Nisan’da yapılacağını söyledi. Nazarbayev’in başkanlığını yaptığı iktidardaki Nur Otan Partisi erken devlet başkanlığı seçimi yapılması yönündeki kararı geçen hafta kabul etmişti.
Nur Otan Partisi tarafından alınan bu kararın ardından toplanan Anayasa Konseyi olası bir erken seçim yapılması yönündeki son sözün Nursultan Nazarbayev’e ait olduğunu açıklamıştı.

Anayasa Konseyi'nin bu açıklamasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e çevrilmişti. Nazarbayev ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada 2016 yılında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerin 2015 26 Nisan’ da yapılması yönünde kararı onayladığını açıkladı.

Görev süresi 2016 sonlarında bitecek olan 74 yaşındaki Nursultan Nazarbayev’in, beş yıllığına daha devlet başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 2011 seçimlerinde oyların yüzde 96’ını alarak seçilen Nursultan Nazarbayev'in, karşısına aday olarak kimlerin çıkacağı ise henüz net değil. Orta Asya’nın en büyük ekonomisine sahip Kazakistan’da daha önce yapılan seçimlerde AGİT başta olmak üzere çok sayıda uluslararası gözlemci takip etmişti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev ayrıca yaptığı açıklamada seçimde aday olup olmayacağı yönündeki kararı anayasal çerçevede sonradan vereceğini sözlerine ekledi.