Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, Astana'nın yakın zamanda hayata geçen Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunun canlanması için yatırım yapacağını söyledi.

Kazakistan’a resmi ziyarette bulunan İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, Kazak mevkidaşı Yerlan İdrisov ile bakanlıkta biraraya geldi. Yaklaşık bir saat görüşen iki bakan, daha sonra heyetlerarası toplantıya başkanlık etti.
Toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında İdrisov, görüşmede bölgesel ve uluslararası konularında görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Afganistan, Ukrayna, Suriye ve Yemen’de ki son durumu ele aldıklarını belirten İdrisov, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Astana’yaptığı ziyaret sonrasında imzalanan yol haritasının detaylarını ele aldıklarını söyledi.

- KAZAKİSTAN-TÜRKMENİSTAN-İRAN DEMİRYOLU CANLANDIRILACAK

Geçtiğimiz Aralık’ta açılan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunun bölge ve Kazakistan için büyük önem taşıdığını hatırlatan İdrisov, bölge ülkeleri arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağı bu yeni hat vesilesiyle Avrupa'dan, Orta ve Güney Asya ile Ortadoğu'ya yük taşımacılığında düşük maliyetli ve hızlı ulaşım koridoru oluşturulmasının hedeflendiğini kaydetti.
İran ve 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer görüşmelerin olumlu sonuç vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kazak bakan, bölgede huzurun ve barışın sağlanması adına Kazakistan’ın üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu hatırlattı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise görüşmelerde ticari ve ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde anlaşmaya vardıklarını söyledi. Tarım ve ekonomik alanda ticari potansiyelin yüksek olduğuna dikkat çeken Zarif, İran’ın Kazakistan’da çeşitli maden kaynakları alanında yatırım projelerinden yakından ilgilendiğini belirtti.

-İRAN, NAZARBAYEV’İ BEKLİYOR

Görüşmelerde bu yıl içerisinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in İran’a yapacağı iadeyi ziyareti de ele aldıklarını ifade eden Zarif, Nazarbayev’in ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını ve bölgenin huzura kavuşması adına Afganistan, Suriye, Yeman ve Irak konularının da ele alınacağını belirtti. Kazakistan’ın ev sahipliğinde iki kez İran nükleer zirvesinin Almatı’da yapıldığını hatırlatan Zarif, varılan anlaşmada Kazakistan’ında payı olduğunu hatırlatarak Kazak devletine teşekkür etti.

2007’de Kazakistan, İran ve Türkmenistan arasında imzalanan anlaşmayla inşasına başlanan demiryolu hattında yılda ortalama 5 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Hattın 700 kilometresi Türkmenistan, 82 kilometresi İran ve 120 kilometresi de Kazakistan’dan geçiyor.