Kazakistan’da halk, cumhurbaşkanı seçimleri için yarın sandık başına gidecek. Nüfusu 18 milyona yaklaşan ülkede yaklaşık 9,5 milyon kayıtlı seçmen sandık başına giderek destekledikleri aday için oy kullanacak.

Seçimde, aralarında şimdiki Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in de olduğu 3 aday yarışacak. Cumhurbaşkanlığı seçimininde ülke genelindeki 9 bin sandıkta oy verilecek. Oy verme işlemi sabah 07.00’da başlayıp 20.00’da bitecek. Yurtdışında bulunan Kazakistan vatandaşları ise oylarını büyükelçiliklerde kullanabilecek. Seçimde cumhurbaşkanı seçilecek aday, Kazakistan’ı 5 yıl yönetecek. Seçimi çok sayıda yabancı gözlemci ve gazeteci takip edecek. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kazakistan’ın ilk devlet başkanı seçimi 1 Aralık 1991 yılında düzenlenmiş, ülkenin kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

SEÇİMLER NEDEN BİR YIL ERKENE ALINDI?

Ülkede 2016 yılında yapılması gereken seçimlerin bir yıl erkene alınması, ülkede bir takım tartışmaları beraberinde getirse de Kazakistan Halklar Asemblesi’nin erken seçim teklifi bir çok kesim tarafından kabul gördü. Kazakistan Halklar Asemblesi’nin yapmış olduğu erken seçim teklifi, önce Kazakistan Parlementosu tarafından gündeme alınarak oy birliği ile kabul edildi, ardından da Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in onayının ardından 26 Nisan’da yapılması kararlaştırıldı.

Kazakistan Halkları Meclisi toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Orta Asya’nın en önemli ülkelerinden biri olan Kazakistan’da birlik ve beraberliği yeniden güçlendirmek maksadıyla Devlet Başkanlığı seçimlerinin bir yıl öne alınmasının, ülkede yaşayan farklı milletten insanlarla Kazak vatandaşları arasındaki birlik ve beraberliği güçlendireceği belirtilmişti. Yapılan açıklamalarda, artan küresel ekonomik kriz ve bölgesel bir takım olaylardan dolayı yapılacak erken seçimlerin ülke istikrarı ve gelişmesi adına gerekli olduğu ifade edilirken; Kazakistan’ın 2050 kalkınma stratejisinin uygulanabilirliğini daha hızlı hale getireceği vurgusu yapıldı. Yapılacak erken seçimlerle gelişmekte olan ülkenin bu gelişimini daha hızlı tamamlaması için Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e yeniden görev verilmesinin ülke ve halk çıkarları açısından gerekliliğinin önemine vurgu yapan meclis üyeleri, bu sayede Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e halkın yeniden güvenoyu vermesi gerektiği konusunda hem fikir olduklarını deklara etti. Kamuoyuna yapılan açıklamalarda, Kazak halkına Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev etrafında yeniden toplanması gerektiği çağrısı yapılırken, ekonomik büyümeyi güçlendirmek ve istikrarlı politikanın devamlılığını sağlamak için devlet başkanlığı seçimlerinin erkene alınmasının son derece önemli olduğunun altı çizildi.

KAZAKİSTAN’DA DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE ÜÇ ADAY YARIŞACAK

Kazakistan’da yarın yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde üç aday yarışacak. Seçimlere Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yanı sıra Ulaştırma eski Bakanı Abilgazi
Kuseyinov ve Komünist Partisi adayı Turgun Sızdıkov katılacak.

Seçimlerde adaylık başvuru sürecinde 27 aday adayı başvurusu yaptı. Bu adayların 8’i Kazakça dil sınavını geçemezken, iki adayın ise 40 yaşını doldurmadığı tespit edilerek elenmiş, diğer 14 aday adaylar da seçimlere katılmaktan vazgeçmişti. Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adayların son 15 yıldır Kazakistan’da yaşıyor olması, Kazakça'yı iyi bilmesi, yolsuzluk ve rüşvet suçundan sabıkasının bulunmaması gerekiyor.

SEÇİM ÜLKEDEKİ İSTİKRARI SAĞLAMLAŞTIRACAK

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, devlet başkanlığı seçimlerinin ülkedeki güven ve istikrar ortamını sağlamlaştıracağını söylemiş, uluslararası piyasalarda yaşanan global kriz başta olmak üzere bölgesel sorunlar çözümü ve istikrarın sağlanması adına yapılacak bu seçimin ülke çıkarlarına olduğunun altını çizmişti. Küresel alanda yaşanan krizler ve bölgesel bir takım sorunların, vatandaşları endişeye sevk ettiğini ifade eden Nazarbayev, Kazak halkının özellikle uzun vadeli programların ve yeni projelerin hayata geçirilmesi adına iktidara güvendiğini dile getirmişti.

FARKLILIKLAR ÜLKENİN ZENGİNLİĞİ

130 dan fazla etnik yapının barış ve huzur içinde yıllardan beri yaşadığı Kazakistan’da, anayasa önünde bütün milletlerin eşit olduğu ve bütün halkların dilini, dinini ve kültürünü özgürce yaşama hakkına sahip. Kazakistan’ın bağımsızlığını almasının üzerinden geçen kısa zaman içerisinde geldiği nokta, küçümsenmeyecek kadar ileri seviyede. Orta Asya’nın en büyük ekonomisine sahip olan Kazakistan’da daha önce yapılan seçimleri AGİT başta olmak üzere çok sayıda uluslararası gözlemci takip etmişti.

Ülkede 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanlığı seçimleri yedi yıldan beş yıla indirilmişti. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 2011 yılında yapılan son seçimlerde oyların yüzde 95,5’ini alarak dördüncü kez Cumhurbaşkanı seçilmişti.

75 yaşındaki Nursultan Nazarbayev’in, beş yıllığına daha devlet başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.