Kazakistan’da 26 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kampanya dönemi başladı.

Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) dün mesai saati sonunda yaptığı açıklamayla 26 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı erken seçimine 3 adayın katılacağını duyurdu.
Adaylığı kesinleşen Nur Otan Partisi Kurucusu ve hali hazırda cumhurbaşkanı olan Nursultan Nazarbayev, Komünist Partisi adayı Turgun Sızdıkov ve eski Ulaştırma Bakanı Abelgazi Kusainov bugünden başlayarak seçim kampanyalarını yürütebilecek. MSK, adaylık başvurusu sürecinde toplam 27 adayın başvurduğunu ancak adayların yarısının dil sınavını geçemediği ve kalanların da yeterli imzayı toplayamadığını kaydetti.

Bölgelerindeki seçmen sayısının yüzde 10’nun imzasını toplaması gereken adaylardan Nazarbayev 560 bin 523, Sıdıkov 98 bin384 ve Kusainov ise 132 bin152 imza toplayarak adaylık başvurusunda bulundu.

Yaklaşık 9 buçuk milyon seçmenin oy kullanacağı seçimlerin en güçlü adayı Cumhurbaşkanı Nazarbayev. Nazarbayev, 2011 yılında yapılan seçimi yüzde 95,6 oranında oy alarak kazanmıştı.

SEÇİMİ 35 ULUSLARARASI KURULUŞ TAKİP EDECEK

MSK, seçimlerin şeffaf ve adil geçmesi adına her türlü tedbirin alındığını; 35 uluslararası kuruluşun ve 98 yabancı basın mensubunun seçimi izlemek için Dışişleri Bakanlığı’na akreditasyon yaptırdığını duyurdu.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı da 11 ülkeden 13 gözlemci gönderecek. Bağımsız Devletler Topluluğu da seçimlere 5 gözlemci gönderecek. 10 ülkeden 17 kuruluş da seçimleri izleyecek.