Kazakistan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin erkene alınmasına meclisten de destek geldi. 2016 yılında yapılması planlanan seçimin erkene alınması gündemde. Kazakistan Halklar Asamblesi, seçimin erkene alınmasını teklif ederken, meclis bugünkü toplantısında söz konusu teklife sıcak baktığını duyurdu.
Milletvekili Maulen Aşımbayev, seçimin erkene alınmasındaki ana sebebin ekonomi olduğunu ifade etti. Ülkede barış, huzur ve istikrarın devamının başlatılan ekonomik kalkınmanın devamlılığına bağlı olduğunu vurgulayan Aşımbayev, seçimin erkene alınmasının önemine vurgu yaptı.


Mecliste en fazla sandalyesi bulunan Nur Otan Partisi Başkan Yardımcısı Baujan Baybek ise, Kazakistan’ın bölgede ve dünyada yaşanan olaylardan etkilendiğini ve Halklar Asamblesi’nin ülkede birlik ve istikrarın devamını sağlamak ve halihazırdaki Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e olan desteğin yenilenmesi için sunduğu teklifi önemsediklerini ifade etti.

Kazakistan’da halk 2011 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Nazarbayev’e yüzde 95.5 oy vermişti. Anayasada 2007 yılında yapılan değişiklikle cumhurbaşkanı görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirilmişti.