Kazakistan’ın kuzeyindeki bir köyde görülen ve sebebi henüz tespit edilemeyen uyku hastalığının dünyaya yayılabileceği belirtiliyor. Tomsk Politeknik Üniversitesi Jeokimya Anabilim Dalı profesörlerinden Leonid Rikhvanov, The Newsweek’e yaptığı açıklamada bölgede görülen uyku hastalığının sebeplerinin henüz tespit edilmediğini ve dünyaya yayılma tehlikesi olduğunu söyledi.
Gün içerisinde herhangi bir anda gelen uyku, bazen günlerce devam edebiliyor. Hastalığa maruz kalan insanlar günlerce uyurken; uyandıklarında hiç birşey hatırlamadıklarını söylüyorlar. Prof. Rikhvanov, hastaların bazılarının da uyandığında kabuslar gördüğünü ve bu durumun henüz açıklanamadığına dikkat çekti.

Kazakistan’ın kuzeyindeki Kalaçi köyünde görülen uyku hastalığı, ilk olarak 2013 yılının Mart ayında ortaya çıkmıştı. Leonid Rikhvanov, hastalığın dalga dalga geldiğini ve son vakalarla birlikte dokuzuncu dalga hastalığın devam ettiğine dikkat çekti. 2013 yılından bu güne kadar geçen sürede 150 vakaya rastlandığına dikkat çeken Rikhvanov, hastalığın ciddi şekilde araştırılması gerektiğini söyledi.
Öte yandan bölgede görülen uyku hastalığının Sovyetler döneminde yapılan ve 1992 yılında kapanan uranyum madeni ile ilgisi olabileceği iddia edildi. Kazak yetkililer ise Kalaçi köyünden binlerce numune aldıklarını ve radyasyonun normal seviyede olduğunu duyurdu.