Uluslararası Atom Enerji Kurumu(IAEA) ile Kazakistan hükümeti arasında nükleer anlaşma imzalandı. Başkent Astana'da Kazakistan’da düşük düzeyde zenginleştirilmiş (LEU)nükleer yakıt bankası kurulması yönündeki anlaşmaya imza atıldı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen imza törenine Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ve IAEA Başkanı Yukiya Amano katıldı. Kurulacak söz konusu tesis, IAEA üyesi ülkelere ve bu teknolojiye sahip olmayan ülkelere nükleer tesislerde kullanmak üzere yakıt temin edecek.
Törende ayrıca IAEA Başkanı Yukiya Amano ve Kazakistan Enerji Bakanı Vladimir Şkolnikov’un katılımıyla kurumlar arasında hammade temini anlaşması da imzalandı.
Dünya ve bölgesel barışın sağlanması adına Astana'nın büyük adımlar attığını söyleyen Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, ülkesinde bu tesisin kurulmasına destek veren ülkelere teşekkür etti.
Kazakistan ile varılan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getiren IAEA Başkanı Yukiya Amano, barışçıl amaçlarla kullanılması hedeflenen bu tesisin kurulmasında insiyatif alan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbaye’e teşekkür etti.

Yakıt Bankası, nükleer santraller için yakıt yapımında kullanılan hammaddeyi üreten, Kazakistan'ın Özkemen şehrinde bulunan Ulba Metalurji Fabrikası bünyesinde kurulacak. Tesisin depolama kapasitesi 60-70 ton olarak hedefleniyor.
Nükleer Yakıt Banka’sına Türkiye sermaye yardımında bulunmadı. Tesise; ABD 49 milyon dolar, AB 25 milyon Euro, Kuveyt 10 milyon dolar, Norveç 5 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri 10 milyon dolar ve Kazakistan ise 400 bin dolar sermaye desteği verecek.