Kazakistan’ın kuzeyinde bulunan Kostanay bölgesinde yaklaşık 6 bin baş sayganın ölüm sebebi açıklandı. 11 Mayıs’tan bu yana görülen toplu ölümlerin sebeplerini araştıran Kazakistan Tarım Bakanlığı, hayvanların, doğal direncin düşmesine sebep olan bulaşıcı hastalık pasteurellosisten telef olduğunu duyurdu.

Kazakistan Kostanay Eyaleti’ne bağlı ve sayga ölümlerinin yoğun görüldüğü üç ilçede olağanüstü hal ilan edildi. Bölgede incelemelerde bulunan Tarım Bakanı Yardımcısı Yerlan Nisanbayev, 458 kişi ve 21 özel aracın, hayvanların defin çelışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Kostanay bölgesinde yaklaşık 16 bin sayganın yaşadığını belirten Kazakistan Zooloji Enstitüsü’nden Yuri Graçev, saygaların Kazakistan’ın ulusal mirası olduğunu söyledi.

Göçmen bir hayvan türü olan ve dünyada en fazla bu bölgede yaşayan saygaların baharda kuzeyde, kışta ise Özbekistan, Türkmenistan ve Rusya’nın Astrahan ve Volgagrad bölgelerinde yaşamlarını sürdürdüğünü kaydetti.

Nesli tükenme eşiğinde bulunan ve koruma altında bulunan saygaların 2020 yılına kadar avlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Graçev, bölgede 2014 verilerine göre yaklaşık 256 bin baş sayganın yaşadığını söyledi.