Türkiye’nin yaptığı yoğun diplomasi sonrasında Halep’te tahliye edilen binlerce vatandaş için İdlib kırsalında yapımına başlanan çadır kentin bitirilmesine kısa bir süre kaldı. İlk etapta bin ailenin barınabileceği Kemmune bölgesine yaklaşık 200 çadır kuruldu.
Türkiye’nin Rusya ile yürüttüğü yoğun diplomasi sonrasında Halep’te ateşkesin sağlanması ile başlayan sivillerin tahliyesi aralıksız devam ederken, Haleplilere kalacak alanlar oluşturulmaya devam ediyor. Türk Kızılay’ı, İHH İnsanı Yardım Vakfı ve AFAD, Halepli vatandaşlar için İdlib şehrinde birçok noktada çadır kent kuruyor. DSİ’nin iş makineleri ile düzeltilen alanlara çadırlar kutuluyor. Çadırların kısa sürede tamamlanmasıyla Halepli vatandaşların geçici olarak kaldıkları akrabalarının yanından alınarak bu çadırlara yerleştirilmesi planlanıyor.
İdlip kırsalında yapımına başlanan çadır kentin bitirilmesine kısa bir süre kaldı. İlk etapta bin ailenin barınabileceği Kemmune bölgesine yaklaşık 200 çadır kuruldu. Burada yine Halepli vatandaşlar tarafından kurulan derme çatma çadırlar kaldırılarak yeni bir alan oluşturulacak ve yeni çadırlar kurulacak. Kızılay, İHH ve AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında Kemmune bölgesine yaklaşık 20 bin ailenin yaşamanı sürdürebileceği bir çadırkent kurulacak.
Çadırkent’in yapımına bizzat katılan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, şuana kadar Halep’ten kurtarılan insan sayısı yaklaşık 30 binin üzerinde olduğunu ifade ederek, “Bu çerçevede onların karşılanması, sonrasında acil olarak iskânı ile alakalı çalışmalar yürütülüyor. Bu konuda AFAD, Kızılay ve İHH’nin ağırlıklı olarak koordinasyonlu ile yürütülen bir çalışmamız var. Bu çerçevede 25 dönümlük üzerinde toplama merkezi, 250 dönümlük bir arazi üzerinde de büyük bir kamp inşaatı devam ediyor. Alt yapıları hazırlanıyor. Halep’ten ilk çıkan gruplara yönelik acil insani yardım malzemeleri dağıtılması, onun ötesinde de erken toplanma dediğimiz dönemde de özellikle sağlık hizmetlerinin verilmesi, eğitim hizmetlerinin de verilmesi için alt yapı oluşturulmaya gayret edilecek” açıklamasını yaptı.
Kınık çıkan ailelerin Atari bölgesi Urum el Kubra bölgesi dediğimiz İdlib’in kırsal bölgesi ve Halep’e yakın yerlerde kaldıklarını kaydederek, “Bu insanların bir kısmı buradaki çadırkentlerimiz ve barınma merkezlerimizin inşaatı bittikten sonra buraya alınacak. Bir kısmı da hali hazırda gelmekte olan var. Bir iki gün içinde tahliyenin tamalanmasını bekliyoruz. İlk gelen gruptan 150 civarında hasta ve yaralı Türkiye tarafına nakledildi. Bunlarla ilgili çalışmalar Sağlık bakanlığının hastanelerde devam ediyor. Bunlardan 13-14 tanesi taburcu edildi. 7-8 tanesini kaybettik. Onların da cenazesi Suriye tarafına döndürüldü. Bundan sonrada özellikle İdlib kırsalında bu bölgedeki 400 kampta yaşayan 600-700 bin civarındsa insana daha düzenli insani destek vermek için içeriden BM’den Kızılay ve Kızılhaç Federasyonundan izin aldık. Kızılay olarak da içeride bulunacağız” ifadelerini kullandı.
İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek ise Halep’ten tahliye edilen insanların buraya getirilmesiyle ilgili çalışmalar olduğunu bildirerek, “Bulunduğumuz alan 900 dönüm. 15 dönümlük arazi yapıldı. İHH, Kızılay ve AFAD işbirliği ile burada güzel bir çalışma yürütülüyor. İHH’nın çadırları kuruldu, AFAD’ın çadırları kuruldu. Şuanda da Kızılay’ın çadırları kuruluyor. Tahliye edilen insanlar en yakın zamanda buraya gelecek. Şuanda onlar için hummalı bir çalışma burada devam ediyor. Arkadaşlarımız gece gündüz burada. Gelebilecek kardeşlerimizle ilgili hem çadırları kuruyorlar hem de iç mefruşatlarını bölgeye taşıyorlar bir taraftan da alt yapı çalışmaları devam ediyor” açıklamasını yaptı.