Kenyalı sanatçı Steve Kyenze, Afrika’nın en büyük gecekondu semtinde yaşayan çocukların kötü yola sapmasını engellemek amacıyla örnek bir projeye imza attı. Uweza Sanat Merkezi'nde görev yapan Kyenze, Kibera’daki fakir çocuklara ücret almadan resim kursu veriyor.

Kendisinin de gecekonduda doğduğunu ve suça karıştığını belirten sanatçı, diğer çocukların yanlış yola gitmesini istemediğini söyledi. Steve Kyeze, gecekonduda yaşayan çocukların hayallerini korumak ve suçtan uzak tutmak için çekici bir yol bulduklarını belirtti.

Resim kursuna giden Kenyalı bir çocuk, “Resim yapmaya gelmem çok basit çünkü resim yapmaktan hoşlanıyorum ve bu benim yeteneğim. Ailemde resim kursuna gelmem için beni destekliyor. Resim yapmayı çok seviyorum. Evde olduğum için çok sıkılıyorum çünkü evimde resim yapmak için malzemem yok. Bazen aç oluyorum ve resim yapmaya ne zaman gelsem açlığımı hissetmiyorum. Resim yapmak benim okul ücretimi ödememe yardımcı oluyor. Annem bundan dolayı çok mutlu ve beni resim yapmaya devam etmem için destekliyor. Okulum bitene kadar resim yapmaya devam edeceğim. Bazen arkadaşlarımla ne çizmeliyiz diye fikir alışverişi yapıyoruz. İlerde profesyonel resam olmak istiyorum ama benim hayalim avukat olmak” diye konuştu.

Gecekondudan gelen diğer bir öğrenci, “Ailem benim okul ücretimi şimdiye kadar hiç ödemedi. Yaptığım resimleri satınca, okul parası olarak kullanıyorum. Sanat benim herşeyim çünkü şimdiye kadar bana çok yardımcı oldu. Eğer sanat olmasaydı, belki de bir kötü bir gruba katılmış olabilirdim. Bilmiyordum şu an ne yapıyor olurdum. Sanat bana çok yardımcı oldu. İlerde profesyonel ressam olmak ve bu yolu takip etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Diğer gençlerin kötü yola düşmemesi için daha çok çalışacağını belirten Ressam Steve Kyenze, başka bölgelerde sanat merkezi açmak için sabırsızlanıyor.