Kutsal topraklardan dönenen 600 Musullu hacı, güvenlik gerekçesiyle evlerine dönemiyor. Kara yoluyla haca giden kafile, dönüşte uçak ile Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye şehrine indi. Süleymaniye'den Musul'a karayoluyla gitmek isteyen hacılar, güvenlik gerekçesiyle Topzav kasabasında durduruldu. İki camiye yerleştirilen çoğu yaşlı kadın ve erkeklerden oluşan hacılar, zor şartlarda yaşıyor. Hacıların tek isteği bir an önce evlerine dönmek. Kendilerini ev hapsinde gibi gördüklerini söyleyen hacılar, Iraklı yetkililere ateş püskürttü. Musullu hacılar, kara yoluyla Suudi Arabistan'a giderlerken de büyük çile çektiklerini aktardı.

Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan ve ismini vermek istemeyen yaşlı bir kadın, çok zor durumda olduklarını adeta hapis hayatını yaşadıklarını ifade etti. Yaşlı bir kadın ise kendileriyle birlikte yola çıkan iki arkadaşının yaşanan zorluklardan dolayı hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Gazi Aburazak isimli hacı ise güvenliğin sağlanmasında hükümetin sorumlu olduğunu hatırlattı. Aburazak," Güvenlik sebebiyle bizi burada tutuklarını söylüyorlar. Burada hangi hükümete, hangi yönetime göre hareket edeceğimizi bilmiyoruz. Güvenliğin sağlanmasında hükümet sorumludur." şeklinde konuştu.