Irak'ın kuzeyindeki Kerkük şehrinde eski devrik lider Saddam Hüseyin dönemine ait olduğu iddia edilen 30 kişilik bir toplu mezar ortaya çıkarıldı.

Çiftçi, Kerkük'ün güneybatısındaki Topzava kasabasında bir köylü tarlasını sürdüğü sırada bazı insan kemiklerine rastladı ve durumu Kerkük asayiş müdürlüğüne bildirdi. Bunun üzerine yapılan kazılarda yaklaşık 30 cesedin gömüldüğü sanılan toplu mezar ortaya çıktı.

1988-1991 yıllarına ait olduğu belirtilen toplu mezarın Irak rejiminin Enfal askeri operasyonlarında tutuklanan ve sonra topluca kurşuna dizilen Kürt sivillere ait olduğu ifade edildi.

Açılan toplu mezarda bazı sivillerin üzerinde kimliklerinin çıkması üzerine durum hemen yakınlarına haber verildi. Bölgeye akın eden acılı yakınlar toplu mezar başında çalışmaları izledi. Yapılan kimlik tespitlerinden sonra cenazeler yakınlarına teslim edileceği kaydedildi.

24 YIL SONRA KARDEŞİNİN CESEDİNİ BULDU

Kardeşlerini kaybeden Kemal Baveyi, "Saddam bu bölgeyi Kürt mezarına çevirmişti. Bu bölgede daha önce üç kardeşim öldürülmüştü. Onları öldürüldükleri çukurdan kendim çıkardım. Şimdi 24 yıl sonra burada diğer kardeşimin kemiklerini buldum." dedi.

Eşini ve oğullarını kaydeden Ummu Muhammed ise, oğlunun nüfus cüzdanına göre kendisini tespit ettiklerini söyledi.

Devrik lider Saddam Hüseyin, Kürtlere yönelik Enfal katliamını gerçekleştirmiş, bu yönde 182 bin Kürt vatandaşı öldürmüştü. Bu nedenle Saddam ve kurmayları Irak mahkemelerince soykırım yapmak suçundan yargılanmışlardı. Topzava bölgesinde daha önce 3 adet toplu mezar ortaya çıkarılmıştı.