ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de siyasi dönüşüm için ABD’nin Esed ile müzakere yapmak zorunda kalacağını belirterek, olası siyasi bir çözümü yeniden canlandırmak adına çok çalıştıklarını dile getirdi.

Amerikan CBS televizyonuna konuşan Kerry, ABD’nin Suriye politikası hakkında dikkat çekici açıklamalar yaptı. 'Cenevre 1' görüşmeleri sürecinde her zaman müzakere yapmaktan yana olduklarını kaydeden Kerry, "Nihayetinde müzakere etmek zorundayız.' dedi.

Suriye konusunda askeri değil sadece siyasi bir çözümün mümkün olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğunu kaydeden Kerry, "Ancak Esed rejiminin müzakere etmesini sağlamak için, söz konusu siyasi sonucu istemek ve kendisinin müzakereler konusundaki hesaplarını değiştirme yönünde herkeste bir kararlılığın olduğunu açık bir şekilde ortaya koymamız gerekecek." ifadelerini kullandı.

Bu yöndeki baskının artırılması için arayışta olduklarını kaydeden Kerry şöyle devam etti: "Harcadığımız çaba onu buraya (müzakereye) getirmek için ve bunun olması Esed’e yapılan baskının farklı türlerde arttırılmasını gerektirebilir."

Kerry ayrıca, ABD’nin müttefiki olan ülkelerin yardımları ile Esed’e yönelik baskının artacağından emin olduğunu kaydetti.