Birleşmiş Milletler (BM) son 25 yılın en büyük mülteci krizi olarak tanımladığı Suriyeli mülteci sorununda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin daha fazla rol üstlenebileceğini söyledi.

"Biz bu insanları (mültecileri) korumak için çok daha fazla şeyler yapabiliriz’’ diyen Kerry, ABD’nin bugüne kadar Suriyeli mültecilere 4 milyar tutarında insani yardım yaptığına işaret etti. Kerry, Suriye’de yaşanan korkunç savaş ortamı nedeniyle komşu ülkelere sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin de durumlarının çok kötü olduğuna vurgu yaptı. Kerry, Suriyeli mültecilere daha fazla yardım yapabileceklerini belirtirken bunun ülkesinin daha fazla mülteci kabul edeceği anlamına gelmediğine işaret etti. Kerry, "Ben onların (mültecilerin) kalıcı olarak kabul edileceklerini söylemiyorum. Bizim Ürdün ve Lübnan’da çok büyük mülteci kamplarımız var. Türkiye’de de mülteci kampımız var. Bu sorunla başa çıkabilmek için daha fazla sığınmacı kampları kurabiliriz." ifadelerini kullandı.

ABD, bu yıl için bin 500 önümüzdeki sene için de 8 bin Suriyeli mülteciyi kabul edeceğini açıklamıştı.

KERRY: BENİM DE O YAŞTA TORUNUM VAR

Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilere konuşan Kerry, önceki gün dünyayı ayağa kaldıran 3 yaşında Aylan Kurdi’nin fotoğrafını gördüğünü söyledi. Kerry, "Fotoğraf öylesine çok yönlü etkileyici ve rahatsız edici ki, benim de torunum var o yaşta. Bunları düşünüyorsun ister istemez." şeklinde konuştu.