BM Genel Kurulu 70. Dönem Çalışmaları çerçevesinde New York'ta bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cavit Zarif ile bir araya geldi. Görüşmede Suriye ve Yemen konularının ele alındığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İranlı mevkidaşı Zarif ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Suriye’deki krizin çözülmesi için bazı fırsatları gördüğünü söyledi. Suriye ve Yemen’de barışa ulaşılması gerektiğini ifade eden Kerry, BM döneminde Suriye ve Yemen'de barışın sağlanması için ülkelerin görüşme fırsatlarının olduğunu belirtti.

John Kerry, "Bu hafta, Ortadoğu'da zor sorunların çözülmesinde önemli rol alan ülkeler için büyük fırsatlar olduğunu görüyorum." dedi.

Zarif ise yaptığı açıklamada, kendisinin asıl gündem maddesinin 14 Temmuz’da yapılan nükleer anlaşma sonrası ekonomik yaptırımların kaldırılması konusu olduğunu belirtti. Zarif, anlaşma ile birlikte son yıllarda yaşanan güvensizlik ortamının sona ermesini umduklarını söyledi.

Tahran yönetimi ile P5+1 ülkeleri arasında geçtiğimiz temmuz ayında nükleer anlaşmaya varılmıştı.

Yetkililer, ABD’nin Suriyeli muhalif grupları destekleyen Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar gibi ülkeleri ile Esed’in büyük müttefiki olan Rusya’yı bir araya getirme yaklaşımının olduğunu ifade etti.