ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’deki kimyasal silah saldırılarının çoğunluğunun Esed rejimi tarafından düzenlendiğinden ‘kesinlikle emin’ olduklarını söyledi.

Yakın zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olarak atanan John Kirby, ilk basın toplantısını ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile düzenledi. Boston’da kalça kemiğinden ameliyat geçiren Kerry, toplantıya video-konferans yoluyla bağlandı.

Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Kerry, Suriye’deki kimyasal saldırılara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Kerry, bir gazetecinin “Klorin gazlı kimyasal saldırıların Esed rejimi tarafından düzenlendiğinden ne kadar emin siniz?” sorusuna, ‘Çoğunluğunun rejim tarafından düzenlendiğinden kesinlikle eminiz.” cevabını verdi. Saldırılara ilişkin toplanan verilerin saldırıların kaynağını çok net ortaya koyduğunu kaydeden Kerry, “Bunlar önemli bir ölçüde belgelendi. Uçaklardan atıldılar. Muhalifler uçak veya helikopterler uçurmuyor.” dedi.

Kerry, kimyasal silahlara erişim sağlamış bazı muhalif güçlerin de bir veya birden fazla kez bu saldırıları düzenlemiş olabileceğine dikkat çekti. Ancak saldırıların çoğunluğunun Esed rejimi tarafından gerçekleştirildiği sözünü tekrarladı.

Söz konusu meseleyi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüştüğünü belirten Kerry, “Bunu O’nun (Beşşar Esed) ile görüşmesinde tekrar gündeme getireceğine inanıyorum.” dedi. Kerry, Esed’in kendi halkına ahlaksızca yöntemlerle saldırdığını ve herkesin sabrının azaldığını kaydetti.