ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, P5+1 ülkeleri ile İran arasında Viyana’da süren nükleer müzakereler konusunda açıklama yaptı.

Kerry, gerçek bir ilerleme üzerinden kapsamlı bir anlaşmaya varmak amacıyla Viyana’da bulunduklarını kaydetti. İran yönetiminin ABD’nin taviz vermeyeceği şartları kabul etmekte diretmesi halinde müzakere masasını terkedebilecekleri mesajını veren Kerry, “Daha önce çok defa söylediğim ve Başkan Obama ile dün akşam konuştuğum gibi; müzakere masasında sonsuza kadar oturmayacağız.” şeklinde konuştu.

Müzakerelerde çok teknik meselelerin ele alındığını ve bu yüzden acele etmeyeceklerini vurgulayan Kerry, “Tüm odaklandığımız şey anlaşmanın niteliği.” dedi. Kerry, müzakerelerin sonunda varılacak anlaşmanın on yıllarca test edileceğini dile getirdi. “Buradaki amacımız bu. Alınan tüm ilerlemelere rağmen temel gerçek şu ki hala bazı zorlu meseleler çözüme kavuşmadı. Zor kararların zamanla kolaylaşmayacağını biliyoruz. Bu kararlar bir şekilde yakın zamanda alınmalı.” ifadelerini kullandı.

Kerry, bir gazetecinin "Ne kadar beklemeye hazırsınız?" şeklindeki sorusuna karşılık verdiği cevapta, “Söylediğim gibi bunun ucu açık değil. Başkan Obama, dün akşam kararların alınması için sonsuza kadar bekleyemeyeceğimizi bana açıkça belirtti. Eğer zor kararlar alınmaz ise süreci sona erdirmek için kesinlikle hazırız.” şeklinde konuştu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise İran ve tarafların meseleleri çözeceğine dair kararlılık göstermesi halinde görüşmelerin süreceğini ve Başkan Barack Obama'nın, Viyana'daki müzakere heyeti tarafından sürekli bilgilendirildiği ifade edildi.