ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ile Suriye’yi görüşmeye hazır olduklarını, Rusya’nın da buna hazır olmasını umduğunu söyledi.

Sputnik’in haberine göre, basın toplantısında konuşan Kerry, “Görüşmelere derhal başlamaya hazırız. Bunu birkaç gün sonra New York’ta görüşürüz” dedi.

Ay sonunda New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısına 10 yıl aradan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez katılacak. Putin’in ABD Başkanı Barack Obama ile ikili görüşme yapması ve Suriye krizini ele alması bekleniyor. Ancak programlar karşılıklı olarak henüz teyit edilmiş değil.

"RUSYA’NIN SURİYE NİYETİ HENÜZ AÇIK DEĞİL"

Rusya'nın Suriye ile ilgili niyetlerinin henüz kendileri için açık olmadığını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, "Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i desteklemesinde yeni bir şey yok. Tek istisna, askeri varlığın seviyesi. Bu, bizim bölgedeki varlığımıza değil, bölgedeki gerçek barış çabalarına meydan okumadır" diye konuştu. Suriye'ye yerleştirilen Rus savaş uçaklarına da değinen bakan, uçakların muhtemelen savunma amacıyla kullanıldığını, yapılan tüm incelemelerin bunu gösterdiğini söyledi. Kerry, Rusya’nın savaş uçaklarının Suriye’de uzun dönem kalıcı olmasının niyetleri konusunda endişe oluşturduğunu kaydetti.

Moskova ve Tahran’dan krizin çözümünde diplomatik katkı sağlamaları çağrısında bulunan Kerry, Rusya’nın Esed’i desteklemek için bölgede bulunması halinde bunun Suriye için ve krizin sonlandırılmasını isteyen herkes için sorun olacağını vurguladı.