ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 12 Mayıs’ta Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşecek. Görüşmenin Antalya’da yapılacak NATO dışişleri bakanları zirvesi öncesi gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kerry’nin ziyaretinin küresel istikrarın sağlanmasında belirleyici etkisi olan ilişkilerin normalleşmesinin ümit edildiği belirtildi.

ABD ile diyalogda, içişlerine karışmama ve eşitlik temeline dayalı ve Rusya’nın çıkarlarının korunmasına öncelik verdiklerini ifade eden Bakanlık, “Washington’ın dostça olmayan politikaları nedeni ile Rusya-ABD ilişkileri zor bir döneme doğru gidiyor. ABD’nin kendisi tarafından provoke edilen Ukrayna krizinde adil olmayan bir şekilde Rusya suçlandı..” eleştirisinde bulundu.

Beyaz Saray’ın tek taraflı kararı ile Rusya ile ilişkilerin askıya alındığı kaydedilen açıklamada, NATO askeri altyapısının Rusya sınırlarına doğru ilerlemesi, Doğu Avrupa’da askeri yapıların kurulması, ABD füze savunma sistemi ve Karadeniz’de Amerikan savaş gemilerinin düzenli olarak var olmaya başlaması temel sorunlar arasında sayıldı.

YAPTIRIMLARA RAĞMEN İKİLİ TİCARET HACMİ YÜZDE 5,6 ARTTI

Rusya’nın yaptırımlara karşılık vermek ve güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu kaydeden Bakanlık, karşılıklı çıkar ve uluslar arası güvenlik alanlarında ortak politikaların sürdürüldüğünü vurguladı. Suriye’den kimyasal silahların çıkarılması, İran nükleer programı işbirliği alanlarına örnek olarak gösterildi.

Beyaz Saray’ın baskısına rağmen Amerikalı iş adamlarının Rusya piyasalarından çekilme konusunda acele etmediğine dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Boeing, Ford, John Dir, Alcoa, Coca Cola, PepsiCo, Mars, ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips ve diğerlerinin Rusya’da yatırımları var. Yaptırımlara rağmen ikili ticaret hacmi 2014’de yüzde 5,6 artarak 29,2 milyar dolara ulaştı.” bilgisini paylaştı.