ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmayı savundu.

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Kongresi Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen oturumda senatörlerin konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Kerry, görüşmelerin sadece ABD ile İran arasında olmadığına, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya’nın da uzman heyetleri ile müzakerelerde yer aldığına dikkat çekti.

Müzakerelerin en başında ‘iyi bir anlaşma’ dışında hiçbir seçeneği kabul etmeyecekleri konusunda çok açık olduklarını kaydeden John Kerry, daha iyi bir anlaşma yapılabileceği yönündeki eleştirleri 'fantezi, basit ve sade' şeklinde nitelendirdi.

Kongre’nin İran ile anlaşmaya onay vermemesinin olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Kerry, “Sonuç, ABD’nin ulaştığımız tüm kısıtlamaları terk etmesi olacak.” dedi.

Anlaşmanın iptali halinde İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini eskisinden daha hızlı bir şekilde sürdürmesine ‘yeşil ışık’ yakılacağını kaydeden John Kerry, “Engel olduğumuz her şey tekrar meydane gelecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Kerry, İran’ın tüm tesislerinin istenildiği an ve zamanda denetlenebileceği manasında ABD’li politikacılar arasında sıkça kullanılan 'her yere her an' (anywhere, anytime) şeklinde bir ifadeyi kendisinin hiçbir zaman dile getirmediğini ve bunun müzakerelerde gündeme gelmediğini sözlerine ekledi.

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın geçerli olabilmesi için ABD Kongresi'nin iki kanadının (Senato ve Temsilciler Meclisi) onayından geçmesi gerekiyor.