Suudi Arabistan'a giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Körfez ülkelerine, İran ile devam eden nükleer müzakereler hakkında bilgi verdi. İran ile büyük bir pazarlığın söz konusu olmadığına dikkat çeken Kerry, yapılacak herhangi bir anlaşmanın Körfez ülkeleri çıkarlarına hitap edeceğini kaydetti.

Kerry, Suudi Arabistan ziyaretinde ilk olarak Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin dışişleri bakanları ile görüştü. Kerry daha sonra Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile sarayında iki ülke arasındaki ilişkiler, Yemen ve Ortadoğu'daki son durum hakkında görüş alış verişinde bulundu.

Riyad Hava Üssü'nde, Suudi Arabistan Dış İşleri Bakanı Prens Suud el-faysal ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, konuşmasında İran ile ilgili geniş bir pazarlığın söz konusu olmadığını söyledi. Geniş siyasi ve güvenlik işbirliğine atıfta bulunan John Kerry, yapılacak nükleer bir anlaşmanın Körfez ülkeleri çıkarları doğrultusunda olacağına yönelik güvence verdi.

Washington'un, İran'ın bölgedeki faaliyetlerinin görmezden gelmeyeceğine vurgu yapan Kerry, böylece Körfez ülkelerinin nükleer konusundaki endişelerini gidermeye çalıştı. İran ile her ne kadar nükleer müzakere yapılsa da bölgedeki tutumunun dikkate alınacağının altını çizen Kerry, "Biz İran'ın Süriye, Lübnan, Irak, Arap Yarımadası ve özellikle Yemen'deki gibi istikrarı bozan eylemler yapmasına da gözümüzü yummayacağız." ifadesini kullandı.

Öte yandan Suudi Arabistan Dış İşleri Bakanı Prens el-Faysal ise yaptığı açıklamada, Kerry'nin ülkesinde gerçekleştirdiği temasların verimli ve yapıcı olduğunu söyledi.

Al-Faysal, Kerry ile iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra Yemen, Suriye, Libya, terörle mücadele, İran'ın nükleer programı ve Ortadoğu'da barış sürecini ele aldıklarını belirtti.

Yemen'de siyasi sürecin yeniden başlatılmasının önemine de vurgu yapan Al-Faysal, "Yemen'de Husilerin yaptığı darbeyi kesin dille reddeden uluslararası bir anlaşma var." dedi.

İsrail ve birçok Batı ülkesi gibi Körfez ülkeleri de İran'ın nükleer enerjiyi atom bombası yapmak için kullanmasından endişe ediyor. Tahran ise tüm bu iddiaları reddediyor.