ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna krizi nedeni ile ilişkilerin donduğu Rusya’ya çalışma ziyaretinde bulunacak. Rusya’nın Karadeniz kenti Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Rusya diplomatik kaynakları Interfax’a verdiği bilgide, Kerry’nin Rusya ziyaretinin Moskova-Washington ilişkilerinin yumuşaması anlamına gelmediğini söyledi.

Ziyaretin Rusya-ABD ilişkilerinde bir iyileşme olarak değerlendirilmesinin aceleci bir yaklaşım olacağını ifade eden kaynak, ziyaretin “iyi niyet” olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Kendi ülkesinden sert eleştiriler olmasına rağmen Kerry’nin Rusya ziyareti cesur bir adım olarak gören kaynak, Rusya’nın bugüne kadar hiçbir diyalog adımını reddetmediğini, geçmişte benzer ziyaretlerin son anda iptal edildiğine dikkat çekti.

Kerry’nin Rusya ziyareti ile ilgili açıklamada bulunan Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov da, görüşmelerde ikili ilişkilerin ele alınacağını, yaptırımlar konusunun kendileri açısından gündem olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kerry ile görüşeceği bilgisini veren Peskov, “Görüşmelere Dışişleri Bakanı Lavrov da katılacak. Gündem ikili ilişkiler ve sorunlu alanlar olacak. Yaptırımlarla ilgili konu bizim gündemimiz değil.” hatırlatmasında bulundu. Görüşmelerde, Suriye, İran ve Ukrayna sorunları değerlendirilecek.