Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide, Kıbrıs müzakerelerinin 15 Mayıs'ta başlayacağını söyledi. Eide, bu görüşmede liderlerin genel olarak konuların üzerinden geçip, müzakerelerin yapısı ve sıklığını karara bağlayacaklarını kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında Ledra Palas’ta yapılan yemekli toplantı sona erdi.

BM Özel Danışman Espen Barth Eide gözetiminde iki tarafın müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın da katılımıyla yaklaşık 2 saat süren görüşmede, taraflar arasında ilk toplantının cuma günü yapılması kararlaştırıldı.

Görüşme sonrasında açıklama, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide tarafından yapıldı. İki liderin 11 Şubat ortak metninin ruhuna uygun bir şekilde Kıbrıs’ın geleceği üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Espen Bart Eide, her iki liderin de yakalanan momentumun devam ettirilmesi ve vakit kaybedilmeden ortada bulunan fırsatın değerlendirilmesi konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

İki liderin sonuç almak için yapıcı şekilde çalışma konusuna bağlılıklarını dile getirdiklerini söyleyen Eide, ilk müzakerenin 15 Mayıs’ta sabah saatlerinde olacağını, bu görüşmede liderlerin genel olarak konuların üzerinden geçip müzakerelerin yapısı ve sıklığını karara bağlayacaklarını kaydetti.

Espen Bart Eide, eşsiz ve yakalanması gereken bir fırsatın ortada bulunduğunu, ortak sorunun ancak ortak bir çalışmayla ortak bir çözüme ulaştırılabileceğini, bunun için 15 Mayıs sabahından başlayarak herkesin sıkı çalışmaya gireceğini ifade etti.

AKINCI’DAN TWEET...

Cumhurbaşkanı Akıncı da görüşmeyi olumlu olarak niteledi. Twitter hesabından görüşlerini ifade eden Akıncı, “Bu akşam Anastasiadis’le bir araya geldik. Olumlu bir görüşme ve iyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.