NATO’nun Kıbrıs’ta muhtemel bir çözüm sonrasında oluşacak farklı bir garantörlük sisteminde yer alabileceği öne sürüldü.

Rum basını, NATO’nun Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında, değişecek bir garantörlük sisteminde doğrudan ya da dolaylı şekilde yer almasına ilişkin perde gerisinde fikir alış verişleri ve çalışmalar yapıldığını iddia etti.

Fileleftheros gazetesi, garantiler ve güvenlik konusunun müzakerelerde henüz ele alınmadığını ve sona bırakıldığını ancak perde gerisinde bazı çalışmaların yapıldığını iddia etti. Gazete haberinde, buna karşın NATO ve ABD’nin çeşitli faaliyetlerinde, “Avrupa-Atlantik kurumlarının Kıbrıs’taki bir çözümde rol üstlenmeye hazır oldukları mesajlarını verdiklerini” öne sürdü.

ABD’nin konuya stratejik açıdan yaklaştığını da savunan gazete, NATO’nun da AB ile NATO arasındaki işbirliğinde Kıbrıs sorunu sebebiyle yaşanan sorunların ortadan kalkmasını istediğini belirtti.

Haberde, askersizleştirilmiş bir Kıbrıs’ta güvenlik için bazı askeri birimlerin var olabileceği, bunların arasında NATO’nun da yer alabileceğinin düşünüldüğü belirtilirken böyle bir şeyin hem ABD hem de NATO’yu memnun edeceği vurgulandı.