Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen bir anketin sonuçları, Kıbrıslı Rumların 2004 yılından beridir ilk kez Kıbrıs sorununun olası çözümüne onay vermeye yakın olduklarını gösterdi.

Kıbrıs Üniversitesi Araştırma Merkezi tarafından Güney Kıbrıs’ta yapılan bir anketin sonuçlarına göre Rumlar, 2004 yılından beridir ilk kez Kıbrıs sorununun çözümüne ve Kıbrıslı Türklere olumlu baktıklarını ortaya koydu.

27 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında 508 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen söz konusu ankette, referandumda 'evet' oyu vereceğini söyleyenlerin çoğunlukta olmasına karşın belirleyici rolün kararsızlarda olacağı da aktarıldı.

Ankette, iki lider arasında bir çözüm anlaşmasına varılması ve bu plan temelinde referanduma gidilmesi durumunda ne yönde oy kullanacakları sorusuna katılımcıların yüzde 30,48’i 'kesinlikle veya neredeyse kesin 'evet' diyeceğim', yüzde 18,20’si 'şu anda evet' ancak o dönemde 'hayır'a yönelme olasılığım da var', yüzde 22,81’i 'şu anda 'evet' yada 'hayır' oyu kullanma ihtimalim eşit', yüzde 15,79’u 'şu anda hayır'a meyilliyim ancak o dönemde 'evet'e yönelebilirim' ve yüzde 12,72’si 'kesinlikle veya neredeyse kesin olarak hayır diyeceğim' yanıtını verdi.

"KIBRISLI TÜRKLERE YÖNELİK OLUMLU EĞİLİMDE ARTIŞ"

Rum basını da geçmiş yıllarda yapılan bazı anketler baz alındığında özellikle kararsız kesimde olup da olası bir anlaşmaya 'Evet' demeye eğilimli olanların sayısında artış gözlemlendiğinin görüldüğünü belirtirken Kıbrıslı Türklere yönelik olumlu tutumda da artış olduğunu yazdı.

Fileleftheros gazetesi, Kıbrıslı Türklere karşı olumsuz duygu taşıyanların toplamda yüzde 17,3, tarafsızların yüzde 31,5 ve olumlu duygu taşıyanların ise toplamda yüzde 51,2’ye tekabül ettiğini belirtirken bu olumlu yaklaşımın, 2010 yılında yapılan benzer bir ankette, olumsuz duyguların toplamda yüzde 48,8, olumlu duyguların ise yüzde 28,4 olduğu göz önüne alındığında, büyük önem taşıdığını vurguladı.

Gazete, bu tür bir araştırmada ilk kez, Kıbrıslı Türklere karşı olumlu duyguların çoğunlukta olduğunun da altını çizdi.