Ukrayna Ekonomi Bakanı Aleksandr Borovik, Rusya’nın ayrılıkçı Donbas bölgesinde verdiği tahribatı karşılanması için Kiev’e 350 milyar dolar ödeme yapmasını istedi. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov ise girişimi “umutsuz vaka” olarak değerlendirdi.

Ukrayna televizyonuna konuşan Borovik, Rusya’yı Ukrayna’ya saldırmakla suçladı ve Irak’ın Kuveyt’i işgalinde yaşanan zarara benzetti. 1991’de Irak’ın Kuveyt’e saldırısında 320 milyar dolar ödemesine karar verildiğini hatırlatan Ukraynalı Bakan Yardımcısı, benzer durumun doğu Ukrayna’da yaşandığını savundu.

Rusya’nın bu ödemeyi er ya da geç yapmak zorunda kalacağını iddia eden Borovik, tüm uluslar arası platformlarda bunun için lobi yapacaklarını söyledi.

Twitter’dan açıklama yapan Puşkov, Donbas’ı tahrip edenin Kiev olduğunu, kentleri ve fabrikaları bombaladıklarını, şimdi de Rusya’dan 350 milyar dolar istediklerini yazdı. Puşkov talepleri tuhaf ve umutsuz bir vakıa olarak niteledi.

Kiev ayrıca pahalı doğalgaz anlaşması için Rusya’yı mahkemeye verecek. Ukrayna Başbakanı Arsenıy Yetsenyuk, anlaşmanın Ukrayna’ya 16 milyar dolar zarar verdiğini, bu zararı talep ettiklerini söyledi.