Ukrayna-AB zirvesi, başkent Kiev'de gerçekleşti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, zirve için Kiev’e gelen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü.

Liderler üçlü olarak baş başa görüştükten sonra Ukrayna ile AB heyetler arası görüşmelere geçildi. Poroşenko, Tusk ve Juncker arasındaki görüşme akabinde liderler basın toplantısı düzenledi.

Poroşenko burada yaptığı açıklamada AB'nin desteği ile Ukrayna hükümetinin reformları başarı ile hayata geçireceğini ve 5 yıl sonrada AB’ye üyelik başvurusunda bulunacaklarını söyledi.

Ukrayna’da yakın gelecekte demokratik ve Avrupa standartlarına yeni bir ülke inşa edeceklerini ifade edene Poroşenko, Ukrayna halkının Rusya’ya karşı verdiği savaşı kazanarak AB üyesi olacağını belirtti.

AB yolunda başta anayasa reformu olmak üzere insanî reformları hızla hayata geçireceklerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Poroşenko, yolsuzlukla mücadele, enerji sektörünün yeniden yapılandırılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve adalet sisteminde ıslahat çalışmaları yapacaklarını bildirdi.

AB ile Ortaklık Anlaşması’nın ana unsur olduğuna vurgu yapan Poroşenko, zirvede AB’den Ukrayna vatandaşlarının vizesiz seyahat konusunun da ele alındığını belirtti.

Zirvesinin sonuçlarına ilişkin ortak açıklamada, Rusya’nın Ukrayna topraklarında Mart 2014’de başlayan toprak bütünlüğü ve egemenliği ihlalleri sert bir dille kınandı.