Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları bugün Riyad Hava Üssü Havaalanı'nda 134'üncü oturum toplantısı için bir araya geldi.

Dönem Başkanı Katar'ın Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed Al-Atiyye başkanlığında gerçekleşen toplantıya Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El-Faysal, Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed Al-Atiyye, Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halit bin Ahmet Al-Halife, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Enver bin Muhammed Karkaş, Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah Halit Al-Hamad Al-Sabah, Umman dışişlerinden sorumlu Bakan Yusuf bin Alevi bin Abdullah ve KİK Genel Sekreteri Abdüllatif bin Raşid Al-Zeyani katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Dönem Başkanı Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed Al-Atiyye yaptı. Atiyye konuşmasında, KİK üyesi ülkelerin Yemen krizi karşısındaki tutumunun Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından temsil edilen anayasal meşruiyeti destekledikleri yönünde olduğunu vurguladı.

Yemenin birliği ve istikrarı için bütün tarafları ve siyasi güçleri çalışmaya davet eden Katar Dışişleri Bakanı, Kral Selman'ın Yemen Diyalog toplantısının Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde yapılması konusunu memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Filistin meselesine de değinen Dönem Başkanı, Körfez ülkelerinin değişmez ve sabit tutumunun her zaman Filistin halkının yanında olduğunu söyledi.

Suriye halkının yaşadığı trajedinin dört yılı aşkın bir süredir artarak devam ettiğine dikkat çeken Katar Dışişleri Bakanı, Suriye rejiminin çocuk ve yaşlıların kafataslarına rağmen hala iktidarda tutunmaya çalıştığını, mağdurların, kurbanların ve göçlerin her gün arttığını ifade etti. Al-Atiyye, Suriye durumunun Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası toplum ve özellikle de Güvenlik Konseyi tarafından hızlı ve etkin bir müdahale gerektiğine de vurgu yaptı.

Al-Atiyye, konuşmasında terör, Irak ve Libya konularına da değindi. Al-Atiyye ayrıca, Ortadoğu'nun kimyasal silahlardan arınması konusundaki Körfez tutumunun sabit olduğunu sözlerine ekledi.