Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’inci yılı nedeniyle düzenlenen kutlamalara katılmak için Lefkoşa’da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’inci yılı, KKTC’de çeşitli tören ve etkinliklerle kutlandı. Lefkoşa’da bulunan Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda gerçekleştirilen törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Lefkoşa’da çeşitli temaslarda bulunma imkanı da elde eden Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede Cumhurbaşkanını ilk kez makamında ziyaret ettiği için mutlu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bugün 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı. Bu bayram dolayısıyla da Cumhurbaşkanının şahsında bütün Kıbrıslılara sevgilerimizi ve saygılarımızı gönderiyoruz. Kıbrıs’ta cumhurbaşkanı olmanın çok kolay olmadığını da biliyorum. Cumhurbaşkanının bayramda gerçekleştirdiği konuşmayı büyük bir dikkatle izledim. Hem Kıbrıs’ın geçmişi ve geleceği ile ilgili son derece doyurucu açıklamalar yaptı. Üstlendiği görevin sorumluluğunu yaptığı görüşmelerde yerine getirme gibi kararlılık ifade etti. Bundan ötürü de Türkiye Cumhuriyeti’nin ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
Akıncı’nın zor bir görev üstlendiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Kıbrıs’ın barış adası olması bizim en büyük arzumuz. Eğer burada bir barış sağlanabilirse bu sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil, bir bölge atmosferin değişmesi açısından da son derece önemli. Üstlendiğiniz görevi başarıyla yerine getirmeniz bizim en büyük dileğimiz” açıklamasını yaptı.
Akıncı ise, Türkiye’nin zor günlerden geçtiği bir dönemde etkinliklere katıldığı için Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederek, “Kıbrıs sorunu bağlamında belirttiğiniz görüş ve düşünceler için ayrıca teşekkür ediyorum. Çünkü Kıbrıs hepimizin bir davası. Gelenekselleşmiş bir şekilde söylüyoruz ama bu gerçekten böyle. Sizin de söylediğiniz gibi Kıbrıs’ta bir çözüm, buranın barış adası haline dönmesi birçok ilişkiyi rahatlatacaktır. Yalnız Kıbrıs’ın kendi içinde Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında neredeyse yarım asırdır söz konusu olan ayrılıkları yeniden federal yapı altında bu kez tamir etmekle kalmayacak, Türk- Yunan ilişkilerine, belki de Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerine de katkıda bulunabilecek” ifadelerini kullandı.
Akıncı, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Kıbrıs’ta bir çözüm için Türkiye’de iktidarının yanı sıra ana muhalefetinin de desteğinin de son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bunu bir vesile ile sizinle yaptığımız bir sohbette konuşmuştuk. Beni ziyarete gelen arkadaşlarla yine konuşmuştuk. Hem ana muhalefet hem de bir bütün olarak TBMM’nin Kıbrıs’ta yürütülen müzakereler sürecine vereceği desteğin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Ve sizlerden gelmekte olan bu mesajlarla ben açıkçası daha da bir umutlu oluyorum, kararlılığımı sürdürüyorum. Çünkü görüyorum ki bu destek var, bu niyet var, bu istek var. Temenni ederim ki kendi toplumlarımızın hak ve çıkarlarını ve özellikle özgürlüğünü, eşitliğini ve güvenliğini, bu üç tane temel bacağı sağlarken öncelikle buna dikkat ederken, diğer toplumun da meşru hak ve çıkarlarını göz ardı etmeyen bir anlayışı hem bizim hem de diğer tarafın geliştirmesi, empati yapabilmesi bize bu dönem bu çözüm fırsatını getirebilecektir.”
Akıncı, “Türkiye bu badireyi atlatabilmişse bunda başta ana muhalefet olmak üzere tüm siyasi partilerin bir araya gelebilmesinin, medyanın çok büyük bölümünün bir araya gelip aynı sesi verebilmesinin ve halkın bu konudaki dirayetli duruşunun çok büyük bir rolü olduğunu değerlendiriyorum. Bu anlama sizleri kutluyorum. Bundan sonraki gelişmelerde de Türkiye, Atatürk’ün çizdiği doğrultuda demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olma yolundaki kararlılığını sürdürecektir” dedi.