Ankara’nın 2015 turizm sezonunda daha fazla Rus turist çekebilmek için iç pasaportla (kimlik) seyahat imkanı verilmesine yönelik çalışmalar, Moskova’da beklenilmeyen gelişme olarak değerlendirildi.

Kommersant gazetesinin Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Ankara’dan bu yönde bir adım atmasını beklemediklerini, bunun kendileri açısından sürpriz olduğunu belirtti. Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği de henüz resmi bir talebin gelmediğini, konuyla ilgili detaylı bilgi beklediklerini ifade etti.

Gazeteye konuşan kaynaklar, Rusya ve Türkiye arasında kimliklerle seyahat yapılabilmesi için protokol imzalanması gerektiğini belirtiyor. TOBB Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tuğrul İsmail, 2014’de 3,2 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini, bu yöndeki bir uygulama ile ek 500 bin Rus turistin daha Türkiye’yi ziyaret edebileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus vatandaşlarının iç pasaportla Türkiye’ye gelebilmeleri için çalışma yaptıklarını ifade etmişti. Türkiye 2011’de Gürcistan ile benzer bir uygulama başlattı ve Ankara’nın bu konuda tecrübesi bulunuyor. Kommersant’a çalışmaların sürdüğü açıklamasında bulunan Türk kaynaklar, uygulamanın ne zaman başlayacağı konusunda bilgi vermedi.

Rusya ve Türkiye arasında bir ay süreli seyahatlerde vizesiz uygulama 2010’da başladı. Türkiye 2013’de tek taraflı olarak vizesiz süreyi 60 güne çıkardı.

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeni ile yurt dışı seyahatlerinde de azalma yaşanması bekleniyor. 2015’in ilk 2 ayında Türkiye’ye giden Rus turist sayısında yüzde 40’lara varan gerileme yaşandı. Türkiye uçak yakıt desteği, tur operatörlerine destek ve iç pasaportla seyahat gibi alternatif çözümlerle sektörü canlandırmak istiyor.