Başta Şam'ın merkezi olmak üzere Halep, Hama, Humus, Dera, Deyru'z Zor ve Dera'da rejimin kontrolündeki bölgelerde istenilen düzeyde yoğunluk yaşanmaması nedeniyle Şam yönetiminin oy verme işlemlerini uzattığı ifade ediliyor.

Halep'te rejimin denetimindeki bölgede oy kullanan Giyas Ebu Hamza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Seçimlere korktuğum için katıldım fakat halkın seçime rağbet etmediğini gördüm. Halk açıktan oy kullanıyor. Seçim merkezlerinde seçmenlerden çok güvenlik güçleri ve muhaberat adamları vardı" dedi.

Seçimin şeffaf olmadığını, "herkesin istediği yerde oy pusulasını zarfların içine koyduğunu" öne süren Ebu Hamza, "Herkes istediği merkezde oy kullandı, seçim merkezlerinde oy kullanacakların listesi diye bir listede de yoktu" diye konuştu.

"Bu seçim değil, rejimin komedyasıdır"

İnternet üzerinden konuştuğu arkadaşlarından diğer kentlerin de Halep'ten farkı olmadığı bilgisini aldığını ifade eden Ebu Hazma, rejimin basına göstermelik olarak bazı seçim merkezlerine otobüslerle insan taşıdığını ileri sürdü. Ebu Hamza, "Aslında bu bir seçim değil, rejimin komedyasıdır" ifadesini kullandı.

Şam'daki seçimlere ilişkin izlenimlerini paylaşan Muhammed el-Esad da Şam'da bir bölgede ondan fazla seçim merkezinin olduğunu aktardı.

Rejimin, "seçimin istediği gibi gitmemesi üzerine halka algı operasyonu yapmak için oy verme işlemlerini uzattığını savunan Esad, Şam'da birçok bölgede halkın sandık başına gitmediğini ve rejimin sabah saatlerinde interneti kestiğini söyledi.

"Açıktan oy kullanma, anayasal ihlaldir"

Esad, "Seçmenlerin çoğu açıktan oylarını kullandı. Bu anayasal ihlaldir. Bazı rejim yanlıları da baş parmaklarını kanatarak oy pusulalarına bastı. Bunlara da görevliler müdahale etmedi" şeklinde konuştu.

"Rejim yanlısı Şebbiha grupları ve güvenlik güçlerinin gölgesindeki seçim ne kadar güvenli olur" diyen Esad, devlet okulu ve kurumları dururken rejimin otellerde seçim merkezleri kurduğunu anlattı.

Esad ayrıca, akşama doğru birçok seçim merkezini gezdiğini, SANA haber ajansında denildiği gibi seçimin halkın yoğunluğundan dolayı 5 saat uzatılmadığını, çoğu kişi sandık başına gitmediği için rejimin böyle bir oyuna başvurduğunu iddia etti.