Dünyanın 113 ülkesinde milyonlarca insana yardım eli uzatan Kimse Yok Mu Derneği, gözleri katarakt yüzünden görmeyen 68 Napalli vatandaşı, Kurban Bayramı'nın birinci günü ameliyat ettirerek ışığa kavuşturdu.

Kararan gözleri ışıkla yeniden buluşturmayı amaçlayan Kimse Yok Mu, Nepal'in başkenti Katmandu'daki Nepal Göz Hastanesi'nde kadın-erkek 68 Nepalliye bayramın birinci gününde katarakt ameliyatı yaptı. Kurban Bayramı vesilesiyle Nepal'e giden bir grup gazeteci, şimdiye kadar 2 binin üzerinde katarakt ameliyatının gerçekleştiği hastaneyi ziyaret etti.

Yapılan çalışmalardan memnuniyet duyduğunu belirten Nepal Hastanesi CEO'su Bishwa K. Mainali sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'den buraya kadar geldiniz, bizleri memnun ettiniz. Ben eski bir askerim (general). Sağlık konusunda, özellikle bir insanın gözleri görmüyor, hayata kararan gözleriyle bakıyorsa buna hiçbir insan razı gelmemeli. Ve siz buna karşı mücadele ediyorsunuz, sizlere sonsuz teşekkür ediyorum."

GERÇEK BAYRAM, 68 KİŞİNİN GÖZLERİNİN DÜNYAYI GÖRMESİDİR

Kimse Yok Mu Derneği'nin gözleri kapanan vatandaşların açılması için yapılan ameliyatlarda daima destek verdiğini hatırlatan Nepal Hastanesi Başhekimi Mamata Ragmi ise duygularını şöyle dile getirdi: "Bir annenin yavrusunu ilk kez dünya gözüyle görebilme sevincine, bazen de daha annesinden doğarken kapanan gözlerinin hayata yeniden açılmasıyla mutlu olan insanları görüyorsunuz. Kimse Yok Mu Derneği, bu bağlamda hep bizim yanımızda oldu. Bu ana kadar 2 bin insanın ameliyatını yapmamızda bizlere destek oldu. Bugün bayram. Gerçek bayram, bugün gözleri açılan 68 kişinin dünyayı görmesinin bayramıdır."

Katarakt hastalığı konusunda da bilgi veren Dr. Mamata Ragmi, ''Katarakt, güneş ışınlarının dik gelmesi, yetersiz beslenme ve kum fırtınalarının etkisiyle oluşuyor. Katarakt, gözün içindeki doğal lensin saydamlığını kaybederek koyulaşması ve bulanıklaşmasıdır. Hasta, tozlu ya da buzlu bir camdan bakıyormuş gibi kaydeder görüntüleri. Günümüz teknolojileriyle tedavisi oldukça kolay olan katarakt eğer tedavi edilmezse, hastada sonu körlüğe varan ciddi görme kaybına sebebiyet oluyor." ifadelerini kullandı.

Kimse Yok Mu Derneği, Nepal’deki 7.8’ büyüklüğündeki depreme de kayıtsız kalmamış, ASYA Arama Kurtarma Ekibi’ni ve ASYA medikal sağlık ekibini bu ülkeye göndermişti. Nepal’deki mağdur insanlara 50 bin dolar para yardımında bulunan dernek, bölgede 25 tonluk insani yardım malzemesi dağıtmıştı.