Nüfusunun dörtte ikisi yoksulluk sınırının altında yaşayan ve temiz su sıkıntısı çeken Asya ülkesi Kamboçya'da, Kimse Yok Mu Derneği 5 su kuyusu daha açtı. Böylece ülkede dernek tarafından açılan toplam 15 su kuyusundan 10 bin Kamboçyalı istifade edebilir hale geldi.

Asya kıtasının en yoksul ülkelerinden olan Kamboçya’da Dünya Bankası verilerine göre, nüfusun neredeyse dörtte ikisi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ülke insanın en önemli sorunlarından biri ise temiz ve sağlıklı su kaynaklarına ulaşamıyor olması. Dünyanın en iyi 100 sivil toplum kuruluşundan biri olarak seçilen Kimse Yok Mu Derneği, temiz su sıkıntısı çeken Kamboçya’ya da yardım elini uzattı. Daha önce Kamboçya Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Mekong Charity’nin desteği ile ülkenin farklı bölgelerine 10 temiz su kuyusu açan Kimse Yok Mu Derneği bu kez de Thbong Khmom şehrinde 5 yeni su kuyusu açtı.

Su kuyularının açılması dolayısıyla yapılan açılış törenine Kamboçya Sosyal Politikalar Bakanını temsilen Bakanlık müsteşarı Chhay Vanna, Mekong Charity temsilcileri, yerel yöneticiler, kanaat önderleri ve bölge halkı katıldı.

Kimse Yok Mu Derneği'ne teşekkür eden müsteşar Vanna, Kamboçya’daki yoksulluğa dikkat çekerek yardım projelerinin devam etmesini istedi. Vanna, "Ülkemde ki yoksulluğun en önemli sebebi yakın geçmişimizde yaşanan soykırımdır. İnsanlarımız acılarını unutamasa da ülkemizin gelişmesi için gayret göstermektedir. Bu süreç içerisinde bizi yalnız bırakmadıkları için Türk dostlarımıza teşekkür ederim."

AÇILAN SU KUYULARINDAN 10 BİN KAMBOÇYALI İSTİFADE EDİYOR

Kimse Yok Mu Derneği Temiz Su Projeleri Koordinatörü Vasfi Başak ülkedeki problemlere ve çözüm yollarına değindi: "Kamboçyalılar, yoksulluğun her manadaki karşılığını yaşamış bir millet. Geçmişte yaşanan soykırım ve şimdilerde yaşanan sefalet Kamboçya halkında ciddi toplumsal yaralar açmış. Bugün bu ülkede yaşanan fakirlik veya yoksulluk tek başına biyolojik ihtiyaç olan açlık ve susuzluk olarak algılanmamalı. Kamboçya insanı yaşadığı travmaları atmak için dostluğa da ihtiyaç duyuyor. Dernek olarak açtığımız bu su kuyularının yanında Kamboçyalılara Türk milletinin dostluğunu da getirdik."

Açılan 5 yenİ su kuyusu ile birlikte ülkede toplam 15 su kuyusu açtıklarını belirten Başak, bunlardan 10 bin Kamboçyalının istifade edebileceğini vurguladı. Kuyuları açmadan önce alınan su örneklerinin mutlaka laboratuvarlarda incelendiğine dikkat çeken Başak, raporlar alındıktan sonra kuyuların açıldığını kaydetti.

Kaboçya'da 1975-1979 yılları arasında yönetime gelen diktatör Pol Pot, yüz binlerce vatandaşı pirinç tarlalarına sürmüş ve burada az bir yemekle kötü şartlarda altında yaşamaya zorlamıştı. "Ölüm tarlaları" olarak da adlandırılan bu yerde, birçok vatandaş idam edilmişti. Birkaç yıl içerisinde ise yaklaşık 3 milyon insanın uygulanan vahşet sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.