Gazze’de binlerce kişiye insani yardım ulaştıran Kimse Yok Mu Derneği, Filistin halkının yaralarını sarmaya devam ediyor. Dernek, gıda, sağlık ve eğitimin yanı sıra yoksulluk ve işsizlikle mücadele konusunda ortaya koyduğu projelerle Filistinlilere çare oluyor. Filistin'de Gazza ve Barış dernekleriyle ortak çalışma yürüten Kimse Yok Mu, yoksul ve yetim binlerce Filistinliye yardım ulaştırarak gönülleri fethediyor.

Filistin’deki faaliyetlerine 2008 yılında başlayan Kimse Yok Mu, kuşatma sebebiyle hayatın iyice zorlaştığı Gazze’de faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Gazze’de zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren 2 bin aileye insani yardım ulaştıran uluslararası yardım kuruluşu, bir yandan da saldırılar sonucunda yakınlarını kaybeden 2 binden fazla kimsesize giyim, gıda ve kırtasiye desteğinde bulundu. Dernek gönüllüleri ayrıca her Kurban Bayramı'nda kesilen kurban etlerini yoksul halka ev ev doşalarak dağıtıyor.

KALKINMA PROJELERİ

Dernek, Gazze'de sadece insani anlamda değil, kalkınma konusunda da önemli projeleri hayata geçiriyor. Gazze’de Türk Kültür Merkezi kuran dernek, burada üniversite öğrencilerine değişik alanlarda ücretsiz kurs veriyor. Merkez bünyesinde Türkçe öğrenme imkânı bulan öğrencilere ayrıca el becerilerini geliştirme olanağı sunulurken diğer yandan da ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere meslek kazandırma kursları veriliyor. Projeler kapsamında ayrıca küçük işletmeler finanse edilerek kendi ayakları üzerinde durmaları sağlanıyor.

Yardımlarını sadece ailelerle sınırlı tutmayan Kimse Yok Mu, aynı zamanda Filistin yönetimine ait birçok projeye de destek sunuyor. Özellikle halkın büyük su sıkıntısı çektiği bölgelerde belediyelere su kuyuları açılarak halkın su ihtiyacı giderilmeye çalışılıyor. Bununla birlikte dernek tarafından zor şartlar altında sağlık hizmeti veren Filistin Sağlık Bakanlığı’na ekipman ve tıbbi malzeme temin ediliyor. Filistin Eğitim Bakanlığı ile imzalanan işbirliği anlaşmalarıyla özel projelerle eğitime destek veriliyor.

GAZZE SALDIRISI SONRASI YARDIMLAR

İsrail’in son olarak Gazze’ye gerçekleştirdiği ve 51 gün süren saldırıda çöken şehrin alt yapısı yerle bir olmuş, en az 10 bin ev kullanılmaz hale gelmişti. Saldırının ardından harekete geçen ilk yardım kuruluşlarından biri olan Kimse Yok Mu, halkın acil ihtiyaçlarını karşılaması için yardım çalışması başlattı. Özellikle evlerini kaybedenlerin ayakta kalmalarını sağlayacak yardımları ulaştırma konusunda hızlı davranan dernek, halkın yaralarını sarmaya çalıştı.

Kimse Yok Mu Derneği Gazze sorumlusu Dr. Nasır el Sadi, rutin insani yardımların yanı sıra yoksullara ve yetim çocuklara yönelik çalışmalarının olduğunu söyledi. El Sadi, "Yoksul ve yetim çocuklar için organizasyonlar ve yardım programları yapıyoruz. Bununla birlikte üniversite öğrencilerine ve üniversite okuma olanağı bulmayanlara yönelik buradaki kültür merkezimizde ücretsiz kurslar veriyoruz. Öte yandan küçük ölçekli işletmelere mali destek sunarak ailelerin ayakları üzerinde durmalarına yardımcı oluyoruz." dedi.

Gazze halkının yardımlar konusundaki memnuniyetlerini her fırsatta dile getirdiklerini ifade eden El Sadi, "Filistinliler Türk halkına büyük sevgi besliyor. Özellikle ortaya koyduğumuz yardımlar ve projeleri görünce takdir ve teşekkürlerini sunuyorlar." diye konuştu.

Türk halkının her zaman Filistinlilerin yanında olduğunu ifade eden Suzan Ayyed isimli Gazzeli ise, Türk halkının Filistinlilerle duygusal bağları olduğuna dikkat çekti. Ayyed, "Türkiye, özellikle savaş ve saldırılar sonrasında Filistinlilere destek olarak en fazla yaralı kabul eden ülke. Türkler buraya gelerek Filistinlilerin yanında olduklarını gösteriyor. Maddi manevi her alanda destek oluyorlar. Aslında halkların duruşunu tutumları ortaya koyar." açıklamasında bulundu.

Muhammed Ebu Şahr ise Filistin konusunun Türk halkının öncelikleri arasında olduğunu ifade ederek, "Filistin ve Türkiye'nin yarası bir. Gazze'den her açıdan maddi manevi Filistin halkına destek veren Türk halkına sonsuz sevgiler gönderiyoruz. Şu ana kadar Türk derneklerinin yardımları sürüyor. Binlerce aileye yardımlar yapılıyor. Bunun için teşekkürlerimizi sunuyoruz." şeklinde konuştu.