Kimse Yok Mu Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Asya Arama Kurtarma Psiko Sosyal Destek Birimi, Uganda’nın başkenti Kampala'da bulunan yetimhanedeki 300 kimsesiz kıza destek eğitimi verdi. Kimsesiz çocukların sıkıntılı durumlarını tespit eden destek ekibi, anne-babasız hayata devam edebilme egzersizi yaptırdı.

Psiko-sosyal çalışmalarına katılan psikolog Asiyenur Nihan Akkoyun, yaptığı çalışmalar hakkında, ''İlk çalıştığımız yetimhanede çocukların yaş grubunun küçük olması nedeniyle sevgiye ve ilgiye olan muhtaçlıkları çok daha belirgindi. Özellikle ilk gittiğimiz zamanlarda çocuklar sık sık kendilerini ağlayarak ifade etmekte, yaka emmekte ve öfke kontrolünde sıkıntı çekme gibi problemler yaşamaktaydılar. Çocukları yönlendirecek ebeveynleri ya da çocuklarla o anlamda ilgilenecek yetkili kişiler olmadığı için çocuklar bu davranışları ile ilgili bir yönlendirme almıyorlardı. Bizler ilk olarak bu davranışları bırakmaları yönünde sık sık telkinlerde bulunduk ve birkaç gün gibi kısa süre içinde çocuklarda olumlu gelişmeler gözlemledik. Çocukların ince motor yeteneklerini geliştirmek adına onlara yaptırdığımız gazete kâğıdından bebekleri kumaş parçalarıyla sırtlarına bağlayıp yanlarından ayırmamaları, yanlarına yatırıp onları uyutmaya çalışmaları, kâğıttan uçak gibi oyuncaklar yapıp kendi bebeklerine hediye etmeleri çocukların ebeveynlerine ne kadar muhtaç olduklarını gözler önüne serdi.'' şeklinde konuştu.

Psikolog Akkoyun, ''Yine ince motor gelişimlerini sağlamak adına makasla yaptırdığımız faaliyetlerde, çocuklar kestikleri kâğıda ve makasa odaklanıp saatlerce masanın başından kalkmadan kesmeye devam etti. Makas gibi basit bir şey bile onlar için çok yeniydi. Ve bir şeyleri başarabiliyor ve değiştirebiliyor olmanın hazzı gözlerinden okunuyordu. Çocuklarla sürekli bütün olmaya çalıştık. İlk gittiğimizde kucağımıza oturup dakikalarca tenimizi, tırnaklarımızı izleyen çocuklara, aslında aramızda fark olmadığını anlatabilmek için bizim oyunlarımızdan kutu kutu pense, yağ satarım bal satarım gibi oyunları öğrettik. Çocuklardan ise onların oyunlarını bizlere öğretmelerini isteyip beraber, el ele oyunlar oynadık. Sonraki günlerde çocukların bizi rol model olarak görmeye başladıklarını fark ettik.” diye konuştu.

PİLOT OLUP SEVDİĞİM TÜRKİYE’YE GELMEK İSTİYORUZ

Kampala’da çalışmalara katılan psikolog Şule Kara yaptığı açıklamada, "Bir diğer yetimhane de yaptığımız çalışmalarda, çocukların çok içe kapanık ve sindirilmiş olduklarını gözlemledik. Bu çocuklarla onları daha sosyal ve kendilerini ifade etme yeteneklerini geliştirecek çalışmalar yaptık. Başta gelecekle ilgili düşüncelerini alırken kâğıtları boş bırakan hayal gücü yeteneğini kullanamayan çocuklar daha sonralarda doktor, öğretmen, kameraman olmak istiyorum, pilot olup Türkiye’ye sizin yanınıza gelmek istiyorum, gibi çok güzel dönüşler yapmaya başladılar." ifadesini kullandı.

Çocukların büyük çoğunluğunun kâğıtlara ya Türk bayrağını ya da kendilerini resmettiğini anlatan Psikolog Kara, "Dağıttığımız her kağıdın bir köşesine mutlaka sizi seviyoruz, Türkiye’ye gitmek istiyoruz, çizdirdiğimiz hazine kutularına sizi koyup saklamak istiyoruz gibi şeyler yazdılar.'' dedi.

Türkiye’nin 12 İlinde merkezi bulunan Asya Arama Kurtarma, afetlerin yaşandığı Japonya, Endonezya, Pakistan, Haiti, Filipinler, Afganistan, Peru ve Bosna Hersek deki sel afetinde kurtarma ve değişik yardım faaliyetlerinde bulundu. Asya’nın bünyesinde psiko sosyal destek ekibi de bulunuyor. Uzman psikologlardan oluşan ASYA Psiko sosyal destek ekibi, afet sonrası ortaya çıkan ya da çıkabilecek psikolojik uyumsuzluk ve bozuklukların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması ve geliştirilmesi, afetten etkilenen normal yaşamlarına geri dönme sürecinde kendi kapasitelerini fark etmelerini ve güçlenmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş ve çalışmalarını devam ettiriyor. Asya, Arama Kurtarmanın yanı sıra medikal kurtarma, Psiko sosyal destek ve acil yardımlar alanlarında 320 profesyonel ekibiyle çalışmalarını sürdürüyor.