Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, Taciksitan’a yaptığı resmi iş ziyareti kapsamında, dün Tacik Cumhurbaşkanı Emomoli Rahmanov ile görüştü.

Başbakanlık basın odasının açıklamasına göre taraflar görüşme sırasında, son zamanlarda iki ülke arasındaki işbirliklerinin gelişmesinde ve derinleşmesinde olumlu bir eğilim olduğunu kaydetti. Tacik Cumhurbaşkanı, devletin yetkili makamlarına, Kırgızistan ile sınırların belirleme ve düzenleme sürecini hızlandırmak için gerekli talimatları vereceğini bildirdi.

Ayrıca taraflar, Afganistan ve Pakistan’a elektrik enerjisi ihracatı yapmak için gerçekleştirilecek olan CASA-100 projesinin önemini de tartıştı.

Ziyareti çerçevesinde Sariyev, Tacik mevkidaşı Kohir Rosulzoda ile de bir araya geldi. Sariyev, ziyaretinin Kırgız-Tacik ilişkilerinin güçlendirlemsi ve genişletilmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Toplantı sırasında, taraflar ülke sınırları konusunun yanı sıra, bölgesel ve ulusal güvenlik, tücari-ekonomik ve enerji alanlarındaki işbirlikleri hakkında konuştu.

“SU, ORTA ASYA ÜLKELERİNİN REFAHI İÇİN EN ÖNEMLİ FAKTÖR”

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleşen “Yaşam İçin Su” uluslararası konferansa katılan Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, ülkesinin, su ve enerji konularını tartışmaya her zaman açık olduğunu belirtti. Orta Asya ülkelerinin refahı için, suyun en önemli bir faktör olduğunu belriten Kırgız Başbakan, “Kırgızistan, kademeli olarak hidroelektrik santrali inşaatlarıyla ilgili bir takım projeleri hayata geçiriyor. Bundan dolayı, su kaynakları dengeli bir biçimde kullanılarak, bölgedeki akış aşağısındaki ülkelere garantili su temininin yapılması sağlanacak, bu da tüm bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak için bir fırsattır. Onun için, ülkemizde inşaa edilecek Kambarata hidroelektrik santrali projesinin hayata geçebilmesi, ilk önce akış aşağı ülkelerini ilgilendirir.” ifadelerini kullandı.

Sariyev, Kırgızistan ile Tacikistan’ın önemli bir su rezervi bulundurduğunu, ancak bölgedeki nehir aşağısı ülkelerden, su kaynaklarının biriktirilmesi ve korunması için yeterli ekonomik tazimnat alamadıklarını belirterek, “Dünyadaki su kaynaklarının kısıtlılığı er ya da geç suyun ekonomik değerinin anlaşılmasına yol açacak. Su kaynaklarıyla ilgili mevcut uygulama sistemi, bölgenin su rezervini oluşturan ülkelerin çıkarlarına uymuyor” dedi.