Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev İran’a yaptığı ziyareti kapsamında, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında taraflar, ikili ilişkileri geliştirme ve Atambayev ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesi sırasında varılan anlaşmaların uygulanmasına yönelik müzarekelerde bulundu.

Atambayev ziyareti çerçevesinde İran Parlamentosu Başkanı Ali Laricani ile görüştü. Toplantı sırasında Atambayev ile Laricani iki ülke arasındaki ikili işbirliğini genişletme konularını müzakere etti. Atambayev, Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılacak genel seçimleri hatırlatarak, "Seçimlerin Kırgızistan için önemi çok büyük. Bu yüzden, seçimleri gerçekten adil ve şeffaf geçirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz." dedi. Kırgız Cumhurbaşkanı ülke ekonomisinin gelişimine yönelik gerçekleştirilmeye devam eden reformlar hakkında da konuştu.

Ali Laricani ise Kırgız Cumhurbaşkanı’nın İran’a yaptığı resmi ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem açacağına inandığını belirtti. Laricani, Kırgız ekonomisinin olumlu yönde değiştiğini kaydederek, "İyi bir siyasi lidersiz, ekonominin ilerlemesi mümkün değildir." diyerek Atambayev'i övdü.

Parlamento Başkanı Laricani, Kırgızistan-İran ortak işbirliğinin 10 yıllık programını geliştirme niyetini desteklediğini belirtti ve genel seçimlerin başarılı gerçekleştirilmesini diledi.

Almazbek Atambayev, ziyaret kapsamında, İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ekber Haşimi Rafsancani ile de bir araya geldi. Toplantı sırasında taraflar, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik ve kültürel alanlardaki işbirliği konularında karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Atambayev ise Kırgızistan’da gerçekleştirilmeye devam eden ülke ekonomisinin gelişimiyle ilgili reformlar ve ülkedeki yolsuzluğa karşı yapılan mücadeleler hakkında Rafsancani'ye bilgi verdi.