Kırgızistanlı seçmenler, genel seçimler için sandık başına gitti. Ülke genelinde sabah saat 8’de başlayan seçimlere katılımcıların yoğunluğu dikkat çekti.

İlk defa biyometrik bilgiler ile yapılacak seçimde, toplam 2 milyon 761 bin 297 vatandaşın oy vermesi bekleniyor. 120 sandalyelik Kırgız parlamentosuna 14 siyasi parti adaylarını sunmuştu.

ATAMBAYEV: TEK PARTİ YA DA BİR AİLENİN ÜLKEYİ YÖNETEMEYECEĞİNE İNANIYORUM

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, başkent Bişkek’teki bir okulda oyunu kullanarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atambayev, hükümetin her sene değişmemesi için seçimlerde en fazla 3 siyasi partinin Parlamento'ya gelmesini istediğini belirterek, “Kırgızistan’da parlamenter sistem daha yeniden gelişmeye başladı. Seçimlerin adil olacağına ve tek parti ya da bir ailenin ülkeyi yönetemeyeciğne inanıyorum. Ülkede gerçek bir demokrasinin ve güçlü bir sivil toplumun olması bizim için önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Halkın seçimlerde farklı davranmaya başladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Atambayev, "Artık herkes kendisinin seçim sonuçlarına etki edebileceği ve ülkenin geleceğini değiştirebileceğine inanıyor." diye konuştu.

Seçimlerde ilk defa biyometrik veriler kulanılacağını belirten Başbakan Temir Sariyev, bundan dolayı seçimlerin adil ve şeffaf geçeceğinden emin olduğunu kaydetti. Sariyev, kendisinin il başkanlarıyla görüştüğünü ve ülkenin tüm bölgelerinde çok sayıda vatandaşın oy kullandığını belirtti.

Seçimlere katılan muhalif Respublka-Ata Curt partisi lideri Ömürbek Babanov da biyometrik veriler sayesinde seçimlerde her hangi bir hilenin yapılamayacığını söyledi.

Kırgızistan Merkez Seçim Komiyonu’nun bildirisine göre seçimlerde 69 ülkeden 613 uluslararası gözlemci bulunuyor. Oy kullanma süresi, bugün akşam saat 8’de sona erecek.