Rusya’nın Taman yarımadasında Kırım’a yapılacak köprü inşaatı sırasında 1787 yılındaki Osmanlı -Rus savaşından kalma top mermileri bulundu.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, top mermileri Kırım köprüsü inşaatı için bölgede yapılan temizlik çalışmaları sırasında bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı Mayınla Mücadele Merkezi Başkanı Albay İgor Mihaylik, “ Çalışmalar sırasında bulunan 18.yüzyıla ait top mermileri etkisiz hale getirilerek yerel müzeye teslim edildi.” dedi.
Rus askeri yetkili, mermilerin eski bir Rus kalesine 500 metre yakın alanda bulunduğunu söyleyerek, “Eminim ki Taman bölgesinde bu tür benzer tarihi eşyalar yine ortaya çıkacak.” dedi.
Taman yarımadası Rusya’nın Karadeniz kıyısı Krasnodar bölgesinde, Karadeniz ve Azak Denizi’nin birleştiği noktada bulunan bir bölge. Bir zamanlar Osmanlı’ya ait yarımada 1787 yılında Osmanlı -Rus savaşının ardından Rusya’ya bağlandı. Bölgede 17.yüzyılda inşa edilen tarihi Osmanlı çeşmesinin halen bölge halkının tercih ettiği en şifalı su kaynağı olduğu biliniyor.