Kırım Tatarları ile bazı Ukraynalı milliyetçi gruplar, Rusya'nın kontrolüne geçen Kırım yarımadasına giden karayollarını gıda ve ihtiyaç malzemesi geçişine kapattı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu Petro Poroşenko Bloğu milletvekili Refat Çubarov liderliğindeki Kırım Tatarları ile bazı Ukraynalı milliyetçi gruplar, Ukrayna ile Kırım yarımadasını birbirine bağlayan; Çongar, Kalançak ve Armyansk güzergâhındaki karayolu üzerine barikatlar kurdu. Tutulan yollarda gıda ürünleri taşıyan vasıtalar dışındaki araçların Kırım'a geçişine izin veriliyor.

20 Eylül’de yerel saat ile 12.00’de üç ayrı yol üzerinde başlayan blokajın ilk gününde geçişine izin verilmeyen TIR'lar uzun kuyruklar oluşturdu. Ukrayna basını gıda taşıyan 300 kadar TIR’ın beklediğini belirtirken görgü tanıkları kapatılan yollarda bekleyen TIR’ların sayısının 800’ü aştığını ifade ediyor. Yaklaşık bir ay sürmesi planlanan yol kapatma eyleminin ne kadar sürdürülebileceği ise bilinmiyor.

Öte yandan Kırım yönetimi ise iki hafta içerisinde Ukrayna’dan alınan bütün gıda ve ihtiyaç malzemelerin yerini Rusya’dan alınan ürünlerin alacağını belirtti. Hâlihazırda Kırım’daki marketlerin raflarındaki gıda ürünlerinin yüzde 90’ının Rusya menşeli olduğu belirtiliyor.