Moldova'da dün yapılan yerel seçimlerde başkent Kişinev'de Rusya yanlıları ile AB taraftarı adayların mücadelesi ikinci tura kaldı. Belts ve Orhey şehirlerindeki mücadele ise Rusya yanlılarının zaferiyle sonuçlandı.

Daha önce parlamento seçimlerine bir hafta kala seçime girmesi yasaklanan ve ardından de Rusya’ya kaçan Naşey Partisi Lideri Renat Usatıy, Belts şehrinde yüzde 73 oy alarak kesin zafer kazandı. Banka krizin sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan İon Şhor ise Orhey şehrinde yüzde 62'lik oy oranıyla seçildi.

Kişinev Belediyesi encümenlerinin sandalye dağılımı yüzde 50 Rus taraftarı, yüzde 50 AB yanlıları olarak gerçekleşti. Fakat belediye başkanını ilk turda seçilemedi. İkinci turda Sosyalist Parti temsilcisi ve Rus yanlısı (eksi Başkakan) Zineyda Greçanu ve Liberal Parti temsilcisi ve Avrupa Birliği taraftarı Dorin Chirtoake mücadele edecek.

Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi'nde adayların kıyasıya yarıştığı üç şehirde de seçimler ikinci tura kaldı.

İlk turda hiçbir belediye başkanı adayının yüzde 50'yi aşamadığı şehirlerde en çok oy alan iki aday 28 Haziran'da yapılacak ikinci turda yarışacak.