KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta çözüme aylar içinde ulaşabileceğini ve Türk toplumunun da AB'ye girmiş olacağını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşmesinin ardından İngilizce olarak açıklama yapan Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin eskiden olduğu gibi BM himayesinde süreceğini vurguladı. Akıncı, Avrupa Birliği'nin çözüme yardımcı olacak bir temsilci atayacak olmasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Juncker ile görüşmesini 'verimli bir diyalog oldu' sözleriyle değerlendiren Mustafa Akıncı, AB'ye üyelik yolunda Annan Planı'nı onaylayan Kıbrıs Türk toplumu dünyada AB dışında tutulmasını 'normal olmayan bir durum' olarak nitelendirdi. Mustafa Akıncı, kararlılık gösterilmesi halinde 50 yıldır devam eden sorununun aylar içinde çözülmesi perspektifinin gerçekçi olduğunu vurguladı.

Çözümün sağlanması halinde Kıbrıs Türk toplumunun da AB'nin bir parçası olacağına dikkat çeken Akıncı, bunun için AB ile siyasi diyalogun artırılarak hazırlıklar yapılması gerektiğini belirtti. "AB ile şu ana kadar sınırlı bir işbirliğimiz vardı." diyen Akıncı, bunu artırması gerektiğini söyledi ve Kıbrıs Türk toplumunun düzenlemelerinin AB ile uyumlu hale getirilmesi için desteğe ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

"Kıbrıslı Türkler Avrupalıdır. Avrupa değerlerine inanır ve saygı duyarlar." diyen Akıncı, çözümle birlikte iki bölgeli ve iki toplumlu bir yapı hedeflendiğini hatırlattı ve burada Türk toplumunu federal yapısına saygı gösterilerek kritik bir denge kurulması gerektiğini ifade etti.

Çözüm anlaşmasının yasal olarak net olması gerektiğini de belirten Akıncı, anlaşmanın mahkemelerde itiraz edilemeyecek şekilde sağlam olmak zorunda olduğunu belirtti.