KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yapılan müzakerelerde aldıkları kararlarda önemli oranda ilerleme sağlandığını söyledi. Akıncı, "Gerek elektrik gerekse mobil telefonlar gibi konularda olduğu gibi çalışmalar semeresini veriyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı. Bugün Rum lider ile 4. toplantısını gerçekleştirdiklerini aktaran Akıncı, ilk kez kapsamlı müzakereler bağlamında temel konulara girdiklerini dile getirdi.

Bugüne kadar müzakerecilerin bir tarama sürecini tamamladıklarını ifade eden Akıncı, “Neredeyse bütün başlıklarda nerede durduğumuzu belirleyen kapsamlı bir belge ortaya çıkardılar. Henüz çözüme kavuşturulmamış ana konulardan başlayarak süreci iki tarafın da kabul edebileceği kapsamlı bir çözüme vardırmak için çalışmaları yoğunlaştırmış durumdayız. Bugün Sayın Eide’nin (BM Kıbrıs Özel Danışmanı) de yaptığı ortak açıklamamızda ifadesini bulduğu gibi belirli gelişmeler de sağladık.” şeklinde konuştu.

“Müzakerecilerimize bir sonraki toplantımıza kadar yeni çalışma alanları belirledik.” diyen Akıncı, müzakerecilerin de haftada 3 kez bir araya gelerek çalışmalarını sürdürmeye çalışacaklarını belirtti.

"ANASTASİADİS İLE ÖNCE BAŞ BAŞA GÖRÜŞÜYORUZ"

Bir sonraki toplantının 10 Temmuz günü yapılacağı bilgisini de veren Akıncı şunları söyledi:
“Orada da yine ana konulardaki müzakereleri sürdürmeye devam edeceğiz. Bunun dışında şunu da ifade edeyim; geçen toplantıdan itibaren başlattığımız sistem bugün de aynı şekilde devam ettirdik. Önce iki lider baş başa bir müzakere yaptık. Ardından Sayın Eide ve müzakerecilerimizi de olduğu bir çalışma yürüttük. Ondan sonra da tüm heyetlerin katıldığı 3. Safhayı gerçekleştirdik. Bu yöntem verimli oluyor. Birbirimizi daha iyi anlıyoruz. Sorunlara daha derinleme girme imkanı buluyoruz. Bu çerçevede de ilerlemeler sağlıyoruz.”

"ÇALIŞMALAR SEMERESİNİ VERİYOR"

Bunun yanında daha önce kararını verdikleri Güven Yaratıcı Önlemler konusunda hangi noktada olduklarının üzerine gittikleri anlatan Akıncı, “ Gördüğümüz şudur ki aldığımız kararlarda ilerlemeler sağlanıyor. Çalışmalar semeresini veriyor. Gerek elektrik gerekse mobil telefonlar konusu olsun.” dedi.

Tüm konularda belirli aşamaların kaydedildiğini de bildiren Akıncı, “O konularda da olumlu sonuçlara ulaşacağız. Kısacası bugünkü çalışmamızın verimli geçtiğini söyleyebilirim. İlerleme sağlandığını söyleyebilirim. Olumlu ve pozitif bir havada bu müzakere sürecini ileri taşımaya ve en erken zamanda iki kesimli iki toplumlu federatif bir yapıyı oluşturmaya ve halkımızı sunmaya hazır hale gelmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Temenni ederim bu süreç başarılı bir şekilde sonuçlansın...” diye konuştu.

Akıncı, yönetim, mülkiyet ve toprağın kriterler bölümünün müzakerelere konu olduğunu aktararak, “Bu konularda değerlendirmeler yapıldı. Bazı alanlarda ilerlemeler sağlandı.” dedi.