19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlanıyor.

19 Mayıs dolayısıyla başkent Lefkoşa'da bulunan Atatürk Anıtı ve Atatürk Stadyumu'nda tören ve gösteriler düzenlendi. Lefkoşa’daki ilk tören saat 08.15’te, Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Çelenk konulmasıyla başlayan tören, Anıtkabir’den getirilen toprağın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı subay tarafından Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla devam etti ve saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından sona erdi.

Törene KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat gibi isimlerin yanı sıra bakanlar, milletvekilleri ve diğer üst düzey yetkililer katıldı. Lefkoşa’daki ikinci tören saat 09.15’te, Atatürk Stadyumu’nda yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıtkabir'den getirilen toprak Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça tarafından Cumhurbaşkanı Akıncı’ya teslim edildi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Türk ve KKTC bayraklarına sarılı toprağı öperek teslim aldı.

BEROVA: KURTULUŞ MEŞALESİ GÖNÜLDEN GÖNÜLE DOLAŞIYOR

Törende konuşan KKTC Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, 9 Mayıs’ın, Mustafa Kemal’in Samsun’da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 96. yıldönümü olduğunu söyledi.

Türk gencinin, Türk istiklali ve Türk Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesi olduğunu dile getiren Berova, “Atatürk diyor ki; ‘Sizler bu milletin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmaz’. Temeli 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan ‘milli egemenlik’ ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir.” şeklinde konuştu.