18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıldönümü dolayısıyla yavru vatan KKTC'de tören düzenlendi.

Şehitliğe çelenklerin konulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Albay Bilge Aydaş günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Şehitlik Özel Defteri’nin imzalanmasının ardından, Boğaz Şehitliği’nden Anıtkabir’e konulmak üzere alınan toprak, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya takdim edildi. Tören, şehitliğin gezilerek, şehit kabirlerine çiçek bırakılmasıyla sona erdi.

Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, bazı bakan ve milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile askeri erkan katıldı.

AYDAŞ: BUGÜN DÜŞMANIN TOPRAKTAN TEMİZLENDİĞİ GÜNDÜR

KKTC Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Albay Bilge Aydaş törende yaptığı konuşmada, bugün milletçe her sayfası mübarek şehitlerin kanlarıyla yazılmış, Türk harp tarihinin en müstesna zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünü kutlamak, vatan ve bağımsızlık uğruna hayatlarını feda ederek şehadet mertebesine ulaşan aziz şehitleri anmak için toplanıldığını söyledi.

“Bugün, 100 yıl önce kendilerini dünyanın en kuvvetli ve en mağrur ordusu kabul eden, yedi düvelin; Çanakkale’de kahraman Türk askerinin iman dolu göğsüne çarpa çarpa bütün ümitleri ile birlikte Türk sularına gömüldüğü gündür.” diyen Aydaş, o günün Atatürk’ün Anafartalar sırtlarında dünyaya komutanlık sanatını öğrettiği ve yurdun, namus ve milli bütünlüğüne göz dikenlere karşı, her karış toprağın kanla yıkanarak düşmandan temizlendiği gün olduğunu kaydetti.

EROĞLU: HEDEFİMİZ ŞEHİTLERİN OLMADIĞI BİR ÇÖZÜM

Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Boğaz Şehitliği’ndeki özel deftere mesaj bıraktı. Eroğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Aziz şehitlerimiz, Kıbrıs Türkü’nün efsanevi ve onurlu var olma mücadelesinde, özgür yaşamak ve sizden sonraki nesillere hür bir vatan bırakmak için canlarınızı feda ederek şehadet mertebesine ulaştırınız. Hedefimiz, uğrunda can verdiğiniz vatan ve hür yaşama hakkımızı koruyup kollayacak, bizlerin yaşadığı karanlık günleri yeni nesillere yaşatmayacak yeni çatışmaların ve şehitlerin olmayacağı, adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüme ulaşmaktır. Ortaya çıkacak anlaşmada, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi vazgeçilmez şartımızdır.

Sizin uğrunda can verdiğiniz bu topraklar, akıttığınız kanla vatan olmuştur. Bugün Anavatan Türkiye’nin sonsuz desteğiyle özgürce yaşadığımız vatanımızda, sizler de Mücahit ve Mehmetçikler olarak, vatan topraklarında huzur içinde yatıyorsunuz. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan siz aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhlarınız şad olsun.”