KKTC'de Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, hükümetten alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesi ile traktör, kamyon, biçerdöver ve diğer iş aletleri ile sokaklara döküldü. Meclis önünden geçen çiftçiler Başbakanlık önünde toplanarak hükümet politikalarını protesto etti.

Bugün başkent Lefkoşa'da toplanan Kıbrıslı Türk çiftçiler, tarım araçları ile birlikte önce KKTC Meclisi daha sonra da Başbakanlığa gitti. Araçların üzerine "bakan-tüccar el ele", "vatan hürriyet ekmek", "susma sıra sana gelecek", "köylü milletin efendisidir", "bütünlüklü tarım politikası şart" yazılı pankartlar asan eylemciler, meclis önüne arpa ve balya döktü, hükümeti korna çalarak protesto etti.

Arpa fiyatlarının geç açıklanmasını ve beklenenin altında bir fiyatlandırma yapılmasına tepki gösteren çiftçiler, araçları ile Başbakanlığın önünde yolu kapattı. Bu esnada geçtikleri güzergahlarda uzun süreli trafik kuyrukları oluştu. Eylemde, polislerle çiftçiler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

KELLE: BUGÜNE KADAR ÜRETİCİYE NE VERDİNİZ ?

Eylemde açıklama yapan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, "Bböyle bir yılda, üstelik de 2 yıl kuraklıktan sonra üreticisine 'ben arpa alamam, size ödeyemem' gibi birçok palavralarla bizi bugüne kadar oyalamaya çalıştılar. Biz her zaman olduğu gibi ciddiyetimizi koruyarak ne istediğimizi bilerek ağzımızdan çıktığını kulağımızın duyduğunu ve onları da duyduğumuz gibi verilen sözleri yerine getirmediklerini gördük. Biz tüm sözlerimizi yerine getirdik." dedi

Hükümetin 2015 bütçesinin sıkıntılı olduğunu ifade ettiğini buna karşın kendilerinin iyi niyetli olduklarını aktaran Kelle, "Hakkımız olan doğrudan gelir desteğini talep ettiğimizde 'ödeyemeyiz' dediler. 2014'te '15 milyon lirayı ödeyemeyiz' dediler. 2014'te '4 milyon 600 bin mazot parasını ödeyemeyiz' dediler. Ben soruyorum; neyi ödediniz acaba? Bugüne kadar üreticiye ne verdiniz. Sayın bakan çıksın buradan açıklasın." şeklinde konuştu.