KKTC'de geçtiğimiz hafta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 7 adaydan hiçbirinin geçerli oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamaması üzerinde yarın ikinci tur seçileri yapılacak. 2. turda Bağımsız adaylar Derviş Eroğlu ile Mustfa Akıncı yarışacak.

İlk turda, Eroğlu, 30 bin 328 oy ve yüzde 28.15’le birinci; Akıncı ise, 29 bin 30 oy ve yüzde 26.94’le ikinci olmuştu. 2. turda en çok oyu alan aday KKTC’nin 5 yıl boyunca görev yapacak yeni cumhurbaşkanı olacak.

Yaklaşık 177 bin vatandaşın oy kullanabileceği seçim için ülke genelinde yine 693 şeffaf sandık kurulacak ve kayıtlı seçmenler 08.00-18.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

Oy pusulasında Akıncı ilk sırada, Eroğlu ise ikinci sırada yer alıyor. Seçimde “Cevap Akıncı” ana sloganını kullanan Mustafa Akıncı, 2. tura yönelik propagandasını “Herkesin Cevabı Akıncı” ana sloganıyla sürdürüyor. Derviş Eroğlu ise ilk turda olduğu gibi “Tabii ki Eroğlu” ana sloganını kullanmaya devam ediyor.

NASIL OY KULLANILACAK?

Yarınki, seçimde seçmenler iki adaylı oy pusulasında tercih edecekleri adayın adının bulunduğu bölüme “evet” mührünü bir kez vurarak oy kullanabilecekler. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, vatandaşları oy pusulalarına çift mühür basılması konusunda uyararak, “sönük çıktı” veya “tam belli olmadı” diye oy pusulasına çift mühür basılması durumunda oyun yanacağına ve vatandaşın iradesinin sandığa yansıyamayacağına dikkat çekti.

Vatandaşların sandıklarda, üzerinde Yüksek Seçim Kurulu ve Sandık Kurulunun mührünün yer alacağı oy pusulalarını alırken bu iki mührün olup olmadığına dikkat etmesini isteyen Öneri, bu iki mührün bulunmadığı oy pusulalarının geçersiz olacağını hatırlattı.

Öneri, pusulaların oy verildikten sonra yukarıdan aşağıya ve mühürlerin görüleceği şekilde katlanması gerektiğini ifade ederek, gerekli uyarıların sandık başkanları tarafından da yapılacağını söyledi.

2. TURA KALAN 3. SEÇİM

Yarın 2. turu yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi tarihinde, ikinci tura kalmış 3. seçim oldu. 1995 yılındaki seçimde Rauf R. Denktaş ve Derviş Eroğlu ikinci tura kalırken, ikinci turun galibi Denktaş oldu.

2000 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ilk turda hiçbir aday oyların yarıdan bir fazlasını alamadı. En çok oyu alan adaylar yine Denktaş ve Eroğlu olurken, 2. tur Eroğlu’nun adaylıktan çekildiğini açıklaması üzerine yapılmadı ve Yüksek Seçim Kurulu, Denktaş’ı seçilmiş ilan etmişti.