Gezici Araştırma Şirketi, KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını sıralama ve oy oranları çerçevesinde resmi sonuçlara en yakın tahminde bulunan şirket oldu.

Adada Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak anket çalışması yapan Girne Amerikan Üniversitesi’ne bağlı Girne Araştırma Enstitüsü (GAE) ile diğer basın yayın kuruluşlarının yaptıkları anketleri geride bırakan Gezici Araştırma Şirketi, ikinci tura kalan bağımsız adaylardan Mustafa Akıncı'nın yüzde 60 oranında oy alacağını belirtmiş, diğer bağımsız aday Derviş Eroğlu'nun da yüzde 40 oranında oyla seçimleri kaybedeceği öngörüsünde bulunmuştu.

KKTC Yüksek Seçim Kurulu'nun yayınladığı sonuçlara göre; Cumhurbaşkanlığı’na seçilen bağımsız aday Mustafa Akıncı 67 bin 32 oyla, oyların yüzde 60.5’ini aldı. Bağımsız aday Derviş Eroğlu ise 43 bin 763 oy alarak yüzde 39.5 oy oranında kaldı. Bu kapsamda en yakın tahmin Gezici Araştırma Şirketi'nin anketi oldu.

Girne Araştırma Enstitüsü’nün(GAE), mart ayı başında 5 ilçeyi de kapsayan ve toplam 695 kişiyle gerçekleştirdiği ankete, 19 Nisan’da yapılacak seçimlerde, kararsızların oyları da dağıtıldığında, merkez sağdaki iki büyük parti Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti’nin (DP) desteklediği aday olan Derviş Eroğlu 'nun yüzde 46 oy oranıyla seçimin ilk turunu önde tamamlayacağı tahmininde bulunmuştu. Sosyal Demokrat çizgisindeki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) desteklediği kadın siyasetçi Dr. Sibel Siber'in ise ilk turda yüzde 30 oy alarak ikinci tura kalacağı belirtilmişti. Sosyalist çizgideki bağımsız aday Mustafa Akıncı'nın ise yüzde 17 oy oranıyla üçüncü olacağı sonucuna varılmıştı.

Gezici Araştırma Şirketi de 2 ay önce yaptığı ankette Derviş Eroğlu'nun yüzde 37, Mustafa Akıncı yüzde 30, Sibel Siber yüzde 21, Kudret Özersay yüzde 12-13 oranında oy alacağı analizinde bulunmuştu. Seçime 20 gün kala yapılan ve 10 gün kala çıkan ankette ise Derviş Eroğlu'nun yüzde 29-30, Mustafa Akıncı'nın yüzde 27-28, Sibel Siber'in yüzde 22, Kudret Özersay yüzde 21 oy oranlarını alacaklarını bildirmişti. Son olarak yine aynı şirket, 2. tur seçimler ( 26 Nisan) için bağımsız aday Mustafa Akıncı'nın yüzde 60 civarında, Derviş Eroğlu'na da yüzde 40 civarında oy alacağını duyurmuştu.

"EROĞLU'NUN TARAFSIZ OLMAYIŞI KADERİNİ BELİRLEDİ"

Konu ile ilgili olarak 2. tur seçimleri öncesinde açıklama yapan Murat Gezici şunları söylemişti:" Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun belediye seçimlerde tarafsız olmayışı kaderini belirledi. Kuzey Kıbrıs halkı tarafsız, objektif ve Kıbrıs sorununu çözebilecek bir Cumhurbaşkanı istedi. Oy kullanırken siyasi ideolojisine göre oy kullanmadı, Kıbrıs Türk halkı inandığı, güvendiği adaya göre oy kullandı. Kıbrıs’daki ekonomik kriz oldukça yüksek. Kıbrıs Türk halkının en önemli sorunları; yoksulluk, yolsuzluk ve işsizlik oranları önceki yıllara göre oldukça artmış görülüyor olması seçimin kaderini belirleyecek."