KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ölen kişinin deli dana hastalığına yakalanıp yakalanmadığı konusunda araştırmaların sürdüğünü söyledi. Ahmet Gülle, biyopsi sonuçlarını beklediklerini ve, bu sonuçların ellerine geçmesinin ise bir ay süre alabileceğini söyledi.

Ahmet Gülle, katıldığı sertifika töreninin ardından KKTC Tabipler Birliği binası önünde basın mensuplarına, “deli dana” hastalığı şüphesiyle ilgili bilgi verdi ve soruları cevapladı.
Gülle, biri vefat eden, diğeri de hastanede bulunan hastalarla ilgili bilgilerin iki hafta kadar önce ellerine geçmeye başladığına işaret ederek, deli dana hastalığı şüphesinin bulunduğunu ancak kesin tanının ancak biyopsi sonuçlarıyla konabileceğini vurguladı. Gülle, “Arkadaşlarımız büyük oranla deli dana şüphesi içerisindeydiler.” dedi. Ahmet Gülle, deli daha hastalığı taşıyan yeni bir vakanın bulunmadığını da belirtti.

"BİR ŞEY SÖYLEMEK ÇOK ZOR”

Biyopsi sonucunun, vefat eden hastada “deli dana” hastalığı olduğunu göstermesi halinde bunun nedeninin ne olduğunu öğrenmek için ciddi araştırma yapılması gerektiğini ifade eden Gülle, söz konusu hastalığın mikrop alındıktan 10-15 yıl sonra da ortaya çıkabileceğine işaret ederek, “etmenle ilgili bir şey söylemenin çok zor” olduğunu belirtti.

Biyopsi işleminin Türkiye’de yapılamadığını, dolayısıyla İngiltere veya ABD'de yapılması gerektiğini kaydeden Gülle, sonuçlarının gelmesinin bir ay gibi bir süre alabileceğini ifade etti. Gülle, hastalığa neden olan 'priyon' proteinin çiğ etlerle alınabileceğini, dolayısıyla etlerin pişmiş şekilde yenmesini tavsiye etti.